Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Přehled nabídky pojištění: Aby vás netradiční sporty nevyšly zbytečně draho

Jedním z netradičních sportů je potápění
Jedním z netradičních sportů je potápění  (Autor: profimedia.cz)
Autor: Adam Jaroš - 
12. října 2015
06:30

Chystáte se na podzimní exotickou dovolenou nebo do hor? Tak dobře volte pojištění. Jak Blesk zjistil, to, co u jedné pojišťovny stojí pár stovek, vás u jiné bude stát balík, nebo si nepojistíte vůbec.

Podle průzkumu ERV Evropské pojišťovny 53 % Čechů na dovolené sportuje. A každý desátý Čech jede vyloženě za adrenalinem. „Nejoblíbenějším sportem je horská cyklistika, kterou provozuje čtvrtina aktivních cestovatelů, v závěsu za ní je potápění (22 %) a každý šestý sportovec vyrazí v rámci zahraniční dovolené na čtyřkolky,“ říká manažer marketingu a komunikace ERV pojišťovny Vlastimil Divoký.

Podle průzkumu se na vysokohorskou turistiku vydává každý sedmý adrenalinový turista a v oblibě mají Češi i vodní sporty, především rafting a surfování. Muži provozují adrenalinové sporty jako svou nejoblíbenější činnost v zahraničí čtyřikrát častěji než ženy.

Pojistíte se jen někde

Pojistit se na takovou dovolenou ale není jen tak. Kupříkladu u vysokohorské turistiky může jedna pojišťovna považovat za nepojistitelnou nadmořskou výšku nad 5000 m n. m., zatímco u jiné tam teprve začíná rizikový sport. Na kávičku v restauraci v peruánském městě La Riconada (5100 m n. m.) tak můžete u některé pojišťovny rovnou zapomenout.

I ceny se liší

A s cenami je to podobné. Potápění s dýchacím přístrojem do 10 m může jedna pojišťovna považovat za běžnou činnost na dovolené a naúčtuje vám jen pár stovek, zatímco jiná ho řadí k rizikovým sportům a budete za srovnatelné pojištění platit trojnásobek.

Sjednání online může být problém

Řada cestovatelů si na pojištění výletu nebere dovolenou na čekání na pobočce, pojišťuje se třeba přes internet z mobilního telefonu a platí kartou. Klidně i cestou na letiště. A pojišťovny na sjednání online dávají i slevy (nejčastěji 10 %). Problém je, že u některých pojišťoven se prostě na rizikové sporty nepojistíte, nebo po vás chtějí návštěvu pobočky.

Netradiční sporty si najděte předem

Jestli vás pojišťovna pojistí na určitý sport, nebo jestli za něj budete připlácet, si musíte zjistit v pojistných podmínkách. Nejčastěji ve zvláštní příloze. Vyplatí se to, i když jdete sjednat pojištění na pobočku. Mohli byste tam totiž stát úplně zbytečně.

Kolik stojí pojištění netradičních sportů?

(1 dospělá osoba na 8 dní, cena při sjednání online)        

Pojištění rizik Pojištění rizik | Blesk
                                     

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi