Čtvrtek 2. května 2024
Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej
Oblačno 22°C

Nová naděje pro diabetiky: Přelomový lék omezí infarkt a mrtvici

Nový lék pro diabetiky omezí infarkt a mrtvici.
Nový lék pro diabetiky omezí infarkt a mrtvici.  (Autor: profimedia.cz)
Autor: ČTK, ula - 
6. října 2015
12:34

Více než nemoc samotná ohrožují diabetiky komplikace, které s sebou přináší. Nyní mají lékaři pro pacienty nový lék, který sníží hladinu cukru a ochrání cévy, čímž zamezí vzniku infarktu a mrtvice.

Ochrana srdce a cév především

U pacientů s cukrovkou je ochrana srdce a cév to nejdůležitější. To bude teď možné díky nové léčbě. „Nový lék omezí infarkty a mrtvice u diabetiků,“ uvedla předsedkyně České diabetologické společnosti Terezie Pelikánová. „Lék je indikovaný do kombinace s dalšími antidiabetiky v případě, že selže stávající léčba,“ upřesnila.

V Česku lékaři sledují přes 850 000 diabetiků, asi 700 000 z nich má cukrovku druhého typu, která souvisí s nezdravým životním stylem. „Studie potvrdila, že u pacientů s vysokým rizikem lék redukuje nebezpečí smrti o třetinu,“ dodala Pelikánová.

Přelom v léčbě cukrovky

Cukrovka může zkrátit život o pět až deset let. To se po aplikaci nového léku změní.

„Riziko smrti z kardiovaskulárních příčin snížil lék o 38 procent, hospitalizaci pro srdeční selhání o 35 procent a smrt z jakýchkoli příčin o 32 procent,“ řekl Martin Prázný z 3. interní kliniky 1. lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice. 

Lék uhradí pojišťovna

Specifikem léku oproti dosavadním přípravkům je to, že omezuje zpětné vstřebávání glukózy v ledvinách. Nevstřebaný cukr se vyloučí močí. Pacientům klesnou hladiny cukru v krvi, ztrácejí nadbytečné kilogramy, klesne jim i vysoká hladina cholesterolu.

U nás je lék běžně dostupný, indikovaným pacientům ho zdravotní pojišťovny uhradí. Kolik jich projeví zájem, to zatím lékaři jen odhadují. Podle nich je u nás zhruba 100 000 diabetiků, kteří se léčí pomocí inzulínu a jejich srdce a cévy jsou tím pádem více ohroženy. „Spotřeba nového léku je ale regulovaná tím, co nám dovolí zdravotní pojišťovna, počet pacientů se tím pádem sníží,“ shrnula Pelikánová.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi