První promenáda na červeném tepichu se vždy odehraje při slavnostním zahájení festivalu a patří spolu s gala zakončením akce k nejvíc zásadním událostem. Je zážitkem pro přihlížející fanoušky lemující zábor i samotné aktéry, již by měli svým outfitem a lookem postavení hvězdy, vyvolené společenské celebrity, potvrdit.

Muži by takovou situaci měli vyřešit smokingem. V případě excentriků srovnatelnou variací, creative black tie kreací. Ženy, jimž dress code dává větší prostor k osobitosti, mají situaci těžší a mnohé z nich se raději svěří stylistům či zvažují róbu značně dopředu. Většinou problém vyřeší půjčený model od prestižní světové značky či tuzemského návrháře a velkou spásou pro krásky showbyznysu je ve Varech dlící luxusní fundus módního magazínu Elle.

Bohužel zdaleka ne všichni muži mají dress codem diktovaný smoking a ani luxusní značky, originály českých návrhářů či služby stylisty nejsou garantem správného outfitu, konvenujícího s typem nositelky i akce. Každopádně maraton módních, veřejností na celém světě sledovaných módních show na červených běhounech se včera večer při slavnostním startu MFFKV rozeběhl. A my z něj přinesli první ochutnávku, která dnes pokračuje dalšími snímky z příchodů i pozdější afterparty. Otázka zůstává i dnes stejná: Kdo tedy zazářil, nudil, nedodržel dress code či dokonce nevkusem šokoval?

Livia Klausová: Příchuť naftalínu
Známka: 3

Livia Klausová
Autor: Blesk - Martin Hykl, David Kundrát

Nejen Dagmar Havlová, ale i Livia Klausová, která herečku v roli první dámy svého času vystřídala, si Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary ujít nenechá. A i letos na rudý běhoun zvolila dramaticky působící toaletu hodnou divadelního jeviště. Černý základ, temně medové do pruhů vytkávané sedlo plus zlatem vyšívané, plochu členící blyštivé pásy jsou příliš na jednu róbu kombinující tři různé materiály najednou. Přebytečnou parádou je i šál a zejména pak běžná bižuterie v etno stylu na hrdle, jež se neslučuje s doprovodem hodinek a prstenů.

Vojtěch Dyk a Tatiana Vilhelmová: Vysoká hra
Známka: 1

Vojta Dyk a Tatiana Vilhelmová
Autor: Blesk - Martin Hykl, David Kundrát

Úspěšnému herci a zpěvákovi se zalíbilo být na společenském kolbišti excentrickým, luxusními značkami vytuněným dandym a této roli dostál i světle šedomodrým, akcentem černé doprovozeným smokingem s rozepnutou, metalicky bronzovou košilí. Mezi klasikou formálních obleků to bylo zajímavé zpestření, ale placka na klopě a koketní kapesníček v kapsičce s připnutým řádem a vykukujícími brýlemi o citu pro věc nevypovídají. Styling neméně populární herečky Vilhelmové, partnerky Dyka, je mnohem vytříbenější. Jednoduchá pudrově růžová róba spolu s doplňky představuje inspirativní nadčasovou kreaci.

Andrea Verešová: Údernost minimalismu
Známka: 1

Andrea Verešová
Autor: Blesk - Martin Hykl, David Kundrát

I ona s manželem Danielem k stálým návštěvníkům MFFKV patří a i když herečkou není, přispívá coby modelka k společenskému glancu festivalu, je hostem prestižních večírků. Kreace umocňující její sexy tělo se objevují v řadě společenských rubrik, jsou předmětem diskuzí. Faktem je, že Andrea postupem času svou prezentaci přehodnotila, ubrala na rádoby efektní zdobnosti. Což platí i pro tuto puristickou, figuru vykreslující róbu, jež nikoho nenechává na pochybách o kvalitě modelčina poprsí a také dává vyznít setu náhrdelníku a náušnic z bílého, diamanty s briliantovým výbrusem osázeného zlata, jež Verešové poslal klenotnický dům Cartier.

Jan Hřebejk s manželkou: Nemístná ležérnost
Známka: 4

Jan Hřebejk s manželkou
Autor: Blesk - Martin Hykl, David Kundrát

Režisér Jan Hřebejk dělá dobré filmy, miluje lodě, přístavy a v drtivé většině vysoce společenských akcí přikázaný black tie dress code ignoruje. Jeho vzpoura proti konvenci bohužel není osobitá, postrádá kreativitu, švih, styl. Což platí i pro lněný, smoking suplující modrý oblek s příliš dlouhou košilí, nenuceně plandající přes kalhoty a potištěnou loďkami. Zelené polobotky sice ladí, ale jen podtrhují nemožnou volbu outfitu. To ostatně dělá i model paní Hřebejkové v podobě černého monolitu dlouhých, doplňky stejné barvy doprovozených šatů, jež krutě nudí, ale onen dress code splňují.

Martha Issová: Paráda s otazníkem
Známka: 2

Martha Issová
Autor: Blesk - Martin Hykl, David Kundrát

Na slavnostním zahájení nechyběla ani herečka Martha Issová, která přijela se svým druhem, režisérem Ondříčkem. Exotická bruneta, která nikdy dress code nepodcení a patří k dobře oblékaným, citem pro věc disponujícím ženám, tentokrát žádný model světové značky neoblékla, ale zvolila dvoubarevnou sošnou toaletu z tuzemského oděvního ateliéru Chatty. Nic proti róbě, byť řešení živůtku v části zad provokuje k diskusi. Podstatnější je, že šaty typu nositelky příliš nesvědčí, jsou pro něj příliš agresivní. Atraktivní klenot v uších také nevynikne – chtělo by to odhalit šíji, vlasy vyčesat.

Kateřina Brožová: Nešťastné opeření
Známka: 3

Kateřina Brožová
Autor: Blesk - Martin Hykl, David Kundrát

Zpívající herečka a hvězda TV Barrandov na Mezinárodní filmový festival do Karlových Varů nejezdí, ale jubilejní padesátý ročník si diva ujít nenechala a i ona si dopřála špacír na fanoušky lemovaném červeném koberci. Její velké večerní bohužel následováníhodné nejsou, troufám si poznamenat k ženám, jež takové exhibice berou jako inspirativní fashion show. Spojení lesklého vypodšívkovaného transparentu charakteru šifonu, krusty peří na živůtku, třpytivých ramínek plus bohatou korálkovou výšivkou vyšperkovaného vysokého pásu vyznívá kýčovitě, připomíná modýlky z operetky, je známkou nevkusu. A velmi sporná je i kabelka.