Kdo ale chce vysoké výdělky, musí se snažit. Nejlepší vyhlídky na skvělý plat mají lidé s technickým vzděláním a jazykovými znalostmi. A pouhá angličtina už nestačí. Momentálně je na vzestupu i němčina. Vyplývá to z průzkumu personální agentury Grafton Recruitment. Podle něj může dobrá znalost cizích jazyků zajistit i o 10 000 korun vyšší mzdu.

„Největší šanci na nadprůměrné mzdy mají vysokoškoláci s technickým vzděláním. Technické vzdělání je obecně bránou k vyšším mzdám a to platí i pro středoškolsky vzdělané lidi či kandidáty s odborným učňovským vzděláním,“ říká Martin Ježek, obchodní ředitel Grafton Recruitment. Podle průzkumu mají po dlouhé době u zaměstnavatelů dveře dokořán i absolventi. Uplatnění najdou hlavně v oblasti obchodu a marketingu nebo v centrech sdílených služeb. Ale ani oni se bez znalosti cizích jazyků neobejdou.

Co »nakopne« plat?

*Technické vzdělání - Na trhu práce je stále nedostatek lidí s technickým vzděláním. Je o ně proto rvačka a úměrně tomu rostou i jejich platy.

*Znalost jazyků - Angličtina je nutnost, další jazyky pak příjemný bonus, který vám plat navýší ještě o něco víc. Podle odborníků je dlouhodobě největší poptávka po němčině.

*Ochota dojíždět - Nejvyšší platy jsou tradičně v Praze, kde je největší konkurence, a nově i v Brně. Pokud jste ochotní se přestěhovat nebo dojíždět, volte tato dvě města. Mzdy jsou tam obecně o 20 % vyšší než jinde.

Nezaměstnaných v Česku ubývá

Nezaměstnanost v dubnu klesla! Dostala se pod magickou hranici půl milionu a stoupl i počet nabízených míst.

„Situaci na pracovním trhu ovlivňují sezónní práce, které už jsou v plném proudu, především ve stavebnictví a zemědělství, dále pak v lesnictví, těžbě, potravinářství, lázeňství či turistickém ruchu,“ říká Kateřina Sadílková, pověřená řízením Úřadu práce ČR. Ten nyní eviduje 491 585 uchazečů o zaměstnání a volných míst jeho prostřednictvím zaměstnavatelé nabízejí 83 692. V evropském srovnání má ČR už několik měsíců třetí nejnižší míru nezaměstnanosti.

O jaké profese je největší rvačka

Podle informací z úřadů práce měli v dubnu zaměstnavatelé největší zájem o řidiče nákladních automobilů, autobusů a tramvají, pomocné pracovníky ve výrobě, kováře a nástrojáře, kamnáře, montážní dělníky či pracovníky v oblasti ochrany a ostrahy.

Pracovní NEJ

NEJvětší konkurence je v oblasti informačních technologií. Zkušení programátoři jsou nedostatkovým zbožím. »Ajťáci« jsou proto často přeplácení a je možné si na některých pozicích vydělávat i 180 000 korun.

NEJvětší poptávka je po odbornících s technickým vzděláním. Často už je i více nabídek než poptávek a šanci tak dostávají i absolventi.

NEJdůležitějším jazykem zůstává angličtina. Je důležitá i u profesí, kde byste to nečekali. Třeba stavbyvedoucí se znalostí angličtiny si může vydělat až o 10 000 Kč za měsíc více než ten, který hovoří jen česky. Prudce se ale zvyšuje zájem o zaměstnance s dobrou němčinou nebo ruštinou.

NEJvíce se platy hýbou v bankovnictví. Zaměstnanci mají základní mzdu, ke které se přidává variabilní složka, která závisí na dosažených výsledcích.

NEJvětší šance pro absolventy nabízí oblast obchodu a marketingu a sektor podnikových služeb.