Stádnost myšlení i odívání je zkrátka pro svět typická. Oblékat to, co jiní, totiž uklidňuje, utvrzuje v myšlence, že jsme in. Nečníme, neprovokujeme, nejsme exhibicionisté mimo standard uznávaný většinou. Výsledkem takové filozofie je pak nuda, šeď uniformity pohřbívající ctěnou, profesionály z branže módy adorovanou jedinečnost. Potřebnou kreativitu.

Přesto jsou momenty, kdy i uniformita s přehledem obstojí. Což platí v případě, že masově oblíbené svršky, doplňky jsou neotřele zkombinované. Typu nositelky padnou a síla jejího vrozeného šarmu je povýší nad fádní mundúr mas. A někdy dokonce nominuje na tzv. klasiku. Pokud to tak není, zůstává depresivní brázda průměrnosti, jež ničím neoslovuje.

Alice Bendová: Mor legín v kozačkách

Úzká tunika s hedvábným leskem a šedobílým květinovým dekorem spolu se syntetickými legínami v kožených kozačkách na podpatku představují esenci módní uniformity, kterou útlá kožená bundička zvaná křivák ještě umocní. Fakt, že ona bundička je bezesporu kvalitní a velká kabela z kolekce drahé světové značky, na této skutečnosti nic nemění.

Známka: 3

 

Alice Bendová: Mor legín v kozačkách
Autor: Herminapress.cz

Ester Janečková: Ležérnost z Horní Dolní

Rudé plátěné nohavice sice mají šmrncovní, dlaň nad kotníky sahající délku, ale ta ve společnosti neatraktivních semišových bot bohužel nevyzní. Triko s námořnickými pruhy a sáčko z džínoviny v outfitu ladí a spolu s kalhotami zosobňují kreaci v barvách trikolóry konvenující vkusu řady žen, jimž jsou modely z Lidlu, od Tchiba či asexuální elegance Marks & Spencer blízké a jakékoli vybočení z řady znervózňující.

Známka: 4

Ester Janečková: Ležérnost z Horní Dolní
Autor: Herminapress.cz

Iveta Vítová: Glamour podle maloměsta

Patří k tuzemským královnám krásy, jež trendy příliš nestíhají, osobitost v odívání jim je vzdálená. Na rozdíl od zavedené kombinace džínů a bílého nátělníku, která se na scéně drží léta stejně jako doprovod stylově kontrastních střevíčků na jehle a také saka, ale tento model s barokními, v kouli rukávu nařasenými rukávy jen dokazuje, že sloučit neslučitelné paní Iveta nezvládla. A k prvkům uniformity patří i přežité ostny na patě boty či okované kruhy na psaníčku.

Známka: 3

 

Iveta Vítová: Glamour podle maloměsta
Autor: Herminapress.cz

Leona Machálková: Ležérnost lady z periferie

Známá zpěvačka náleží k ženám, jež někdy dají outfit na plný počet hvězd a jindy jsou mezi těmi, jež mají k ideálu krutě daleko. K inspiraci rozhodně není ani rozšířené a stále populární spojení tělo obepínajících džínsů s parádním, křivky rovněž zdůrazňujícím topem, či blůzičkou plus lodičkami na podpatku, které tu svým typem džínům ani svršku nesvědčí. A ještě horší je volba stylově nepatřičných, se vzorem topu se peroucích závěsných náušnic.

Známka: 3

 

Leona Machálková: Ležérnost lady z periferie
Autor: Herminapress.cz

Jitka Čvančarová: Strategická hra plnoštíhlých

Patří ke kyprým brunetám, jež umí svůj nesporný sex-appeal vynést, ale výběr leccos kamuflujícího oblečení je mnohdy oříšek. Sázkou na jistotu pro populární herečku i jiné kila maskující ženy jsou pak rovné pytlovité střihy, v nichž se nesou i šaty s transparentním sedlem a nevypodšívkovaný plášť z materiálu připomínajícího teplákovinu. Velurové kozačky stylově ladí a nota minimalismu dodává pel kultivovanosti. Ano, druh této uniformity v duelu s kreativitou dost dobře obstojí.

Známka: 1

 

Jitka Čvančarová: Strategická hra plnoštíhlých
Autor: Herminapress.cz

Daniela Peštová: Frekventovaná klasika

Jedna z bývalých supermodelek světa nikdy ikonou extravagance nebyla. Ona naopak i výstředně působícím kreacím slavných značek dodává pečeť solidní elegance, jenž nechybí ani tomuto ryze civilnímu outfitu z masově oblíbených kousků, jakými jsou jezdecké kozačky, černé džíny, sako v pánském stylu a dámská, různé vzory kombinující, celek osvěžující blůza. Volba svršků, jejich kvalita a nenápadný luxus, který je puncuje, pak tuto uniformitu povyšují do patra nadčasovosti.

Známka: 1

Daniela Peštová: Frekventovaná klasika
Autor: Herminapress.cz