Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, déšť 21°C

Jste jako Norové, obviňuje Francouz české soudy. Zkrátily mu styk s dcerou na polovinu

Francouz tvrdí, že české soudy odnárodňují děti stejně jako norská sociálka v případě Evy Michalákové.
Francouz tvrdí, že české soudy odnárodňují děti stejně jako norská sociálka v případě Evy Michalákové.  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: ljš - 
17. března 2015
07:01

Chce, aby dcera mluvila jeho rodným jazykem. Udržet ji v kontaktu se svými kořeny je ale pro Francouze žijícího v Praze kvůli soudním rozhodnutím čím dál těžší. Svůj případ proto přirovnává k boji Evy Michalákové s norskou sociálkou a úřady.

Francouz Bernard Martin (fiktivní jméno pro něj vybral časopis Týden, který na případ upozornil) vede s bývalou manželkou válku o dceru. Problémy nastaly už před rozvodem, kdy se matka odstěhovala i s dítětem do malé obce na Moravě, a otec tak musel za dcerou dojíždět 300 kilometrů.

Soud původně rozhodl, že se Bernard s dcerou mohl vídat jednou za čtrnáct dní od středy do neděle a získal také polovinu letních prázdnin. Tento režim teď ale soudkyně olomouckého soudu zkrátila na polovinu. Důvodem je podle ní zanedbávání školní docházky. Otec holčičku totiž vždy omlouvá na čtvrtek a pátek ze školy, aby s ní mohl odjet do Prahy, kde ji ale individuálně vyučuje nejen školní předměty, ale také francouzštinu.

Kvůli omlouvání dcery ze školy již v minulosti čelil trestnímu oznámení, sám soud mu ale tehdy dal za pravdu a argumentoval v jeho prospěch. Uvedl, že dítě má podle Úmluvy o právech dítěte právo na rodný jazyk. „Otec pak toto právo realizuje v rámci svého styku s dcerou, kdy úzkostlivě poctivým způsobem plní zadané úkoly ze základní školy,“ uvedla ve svém odůvodnění státní zástupkyně Hana Staňková.

Bernard je totiž jediným člověkem v životě holčičky, který jí francouzštinu zprostředkovává. Škola, kam chodí, výuku tohoto jazyka neumožňuje. Situaci neusnadňuje ani matka, která sice slibovala, že dítěti zajistí soukromého učitele, nikdy k tomu ale nedošlo. Holčička by tak kvůli jazykové bariéře mohla přijít o rodinné vazby a kontakt s druhou zemí svého původu.

Otci dává za pravdu i ministerstvo školství. „V krajním případě, například z důvodu vzdálenosti bydliště rodiče k základní škole, lze připustit model, kdy dítě dochází do školy při pobytu u jednoho z rodičů, přičemž při kratším pobytu u druhého z rodičů je omlouváno z výuky,“ řekla časopisu mluvčí resortu Klára Bílá.

Omezování používání rodného jazyka není jediná spojitost s případem Evy Michalákové, na kterou Bernard upozorňuje. Soud mu totiž předběžným opatřením podobně jako Češce zakázal kauzu medializovat (muž má proto v článku změněné jméno). Reagoval tak na billboardy, které nechal Francouz rozmístit po Olomouci, upozorňující na to, že soudkyně »odnárodňuje« děti. Je naprosto nepřijatelné, aby se pro účely šíření otcových názorů stávala osobnost nezletilé V. věcí veřejnou,“ vysvětlila soudkyně s tím, že otec by tak mohl ovlivňovat rozhodování soudu o střídavé péči a způsobit dceři trauma.

frantara ( 17. března 2015 19:04 )

lidi vite otom uplny prd,diky otci ma dcera neomluvene hodiny ve škole a ne zrovna málo,otec nedba anedodržuje zakony a žíje unas přes 15 let,všichni češi jsou u nej hovno.Včas neplatil alimenty učelově převedl firmu a děla ze sebe chudáčka.Kdyby dodržoval to co měl tak mu soud nikdy stik s dcerou nezužil. On zapoměl do toho članku uvés pravdu a jake dělá matce naschvály.Matka dodržuje vše řadně a francouštinutake dceři zajistila. Soudkyne rozhodně nepochybyla. Za vše si otec muže sám.

japos22 ( 17. března 2015 17:20 )

No pokud bys byla stejně milá, tak raději ne

stejne ( 17. března 2015 11:06 )

Sídliště Janov: Hrozí malá občanská válka. Romové proti Romům - hmmm zase žádná diskuse, ale to ne. Když se daří, tak se daří!!!

stejne ( 17. března 2015 10:50 )

Dík, já sice ještě vdaná nejsem, ale naše sousedka, když uklízí vždycky otevře okna dokořán a ječí: Ty prase, už ses nemyl celej tejden, ty čuně zase tři páry ponožek pod postelí a sundej ty co máš na sobě, ty už taky stojej bez pomoci. Kdy půjdeš konečně k holiči, panděro ti taky roste, hejbej se a nečum pořád na ty prasečiny na internetu, už zase fotbal, co že chlastáš další pivo etc. To mi přejde fakt chut.

honzazostravy ( 17. března 2015 10:48 )

(1) Nedohodnou-li se rodiče v záležitosti, která je pro dítě významná zejména se zřetelem k jeho zájmu, rozhodne soud na návrh rodiče; to platí i tehdy, vyloučil-li jeden rodič z rozhodování o významné záležitosti dítěte druhého rodiče. (2) Za významnou záležitost se považují zejména nikoli běžné léčebné a obdobné zákroky, určení místa bydliště a volba vzdělání nebo pracovního uplatnění dítěte.

Zobrazit celou diskusi