Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Tempus pracuje na dalším odloženém případu: Chtějí vyřešit 10 let starou vraždu!

Autor: ČTK - 
27. ledna 2015
15:57

Policisté intenzivně pracují na deset let starém případu neobjasněné vraždy pracovnice videopůjčovny ve Šternberku na Olomoucku. Při hledání pachatele, který jim již řadu let uniká, jim pomáhají nové vědecké metody. Podle šéfa odboru obecné kriminality Martina Nasswettra je stále šance, že pachatel bude dopaden. Na případu pracují kriminalisté společně s týmem Tempus, který se zabývá právě starými neobjasněnými případy. Kromě šternberské vraždy mají v hledáčku také pachatele vraždy podnikatele z Litovelska z roku 1993. 

Kriminalisté před deseti lety kvůli šternberské vraždě odebrali zhruba 2000 lidem ze Šternberku otisky prstů a vzorky DNA. Pachatele se přesto dopadnout nepodařilo. Podle kriminalistů je však stále šance na objasnění případu. „Opětovně vyhodnocujeme vzorky zajištěné jednak na místě činu, ale i odebrané od osob a získané během šetření. Jsme ve spojení s genetikem z kriminalistického ústavu, který zpracovává a zpracovával vzorky,“ řekl Nasswettr.

Potvrdil tak, že byť od případu uběhlo již deset let, kriminalistům mohou při objasňování pomoci nové metody. „V současné době jde věda dopředu, dochází k podrobnějšímu vyhodnocení a stanovení jednotlivých částí vzorku. Tato podrobnější vyhodnocení nás mohou dovést například k určitému etniku, národnostním skupinám, které by se mohly podílet na spáchání trestného činu,“ doplnil šéf odboru Nasswettr. Doplnil, že kromě tohoto případu pracují kriminalisté společně s týmem Tempus na případu vraždy podnikatele z Litovelska z roku 1993. 

V červenci 2005 zavraždil zatím neznámý pachatel na šternberském Hlavním náměstí jednatřicetiletou zaměstnankyni videopůjčovny. Oběť měla na těle několik bodných ran. Policisté tehdy uvedli, že šlo o sexuálně motivovanou vraždu. Pachatele chvíli po činu při odchodu z videopůjčovny zachytila bezpečnostní kamera městské policie. Záznam však nebyl dost kvalitní a ani odborníci z něj nedokázali vytáhnout vrahovu podobu. Uvedli však tehdy, že muž byl vysoký kolem 180 až 190 centimetrů, štíhlé postavy a měl 30 až 45 let.

Speciální skupina detektivů Tempus vznikla při policejním prezidiu v březnu 2013, ale už si připsala několik úspěchů. Dopadla podezřelé z vraždy podnikatele z Otrokovic na Zlínsku, která se stala před devíti lety, z 13 let staré vraždy číšníka ve Zlíně nebo vraždy vymahače dluhů v Praze, která se stala před dvěma desítkami let. Tým se zaměřuje na závažné zločiny, které se v minulosti nepodařilo vyřešit a hrozí promlčení. Například čtyři podezřelé ze zmíněné vraždy v Praze zatkli detektivové měsíc před promlčením činu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání