Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Na Olomoucku se přiotrávilo 12 lidí! Oxid uhelnatý tu mnohonásobně přesahoval nebezpečné hodnoty!

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: policie)
Autor: dce, ČTK - 
19. ledna 2015
10:52

Ve firmě Montix v Horce nad Moravou na Olomoucku dnes dopoledne unikl oxid uhelnatý. Celkem 12 lidí se podle záchranářů přiotrávilo a skončilo v nemocnici. Pravděpodobná závada na vytápění způsobila několikanásobně přesáhnuté nebezpečné hodnoty oxidu uhelnatého!

„Odvezli jsme z místa 12 lidí do olomoucké fakultní nemocnice, všichni měli příznaky otravy. Nyní řešíme jejich transport do Ostravy. Už máme domluvena lůžka, sháníme nyní posádky na transport, pacientů je moc. Kvůli počasí je budeme muset převážet sanitkami,“ řekl náměstek krajské záchranné služby Jan Weinberg.

V Ostravě by zaměstnanci firmy, kteří se nadýchali bezbarvého značně jedovatého plynu, měli projít takzvanou hyperbarickou kyslíkovou terapií. „Jde o speciální léčbu kyslíkem pod vysokým tlakem, který oxid uhelnatý vytěsňuje z organismu mnohem rychleji, poločas vylučování se při ní zkracuje,“ doplnil Weinberg.

Podle mluvčího hasičů Zdeňka Hošáka pracovalo ve firmě 73 lidí. „Zhruba polovina z nich se nechala na místě preventivně prohlédnout,“ řekl Hošák. Otravu způsobila podle Hošáka zřejmě závada na vytápění, odkud se oxid uhelnatý dostal do areálu. „Při klasickém spalování jde oxid uhelnatý vzduchotechnikou mimo areál. Závada způsobila, že se naopak dostal do areálu,“ uvedl Hošák.

Hasiči na místě stále zasahují, provádějí měření a místnosti odvětrávají. Naměřené koncentrace podle Hošáka několikanásobně přesáhly zdraví nebezpečnou hodnotu. Firma Montix, kde se neštěstí podle hasičů událo, je zaměřena zejména na automobilový průmysl.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi