Dnes všechny visí na zdech Rychtářova skromného příbytku v Říčanech, kam Blesk pozval na návštěvu. Do svých obrazů Iveta vkládala odraz své rozbouřené duše. Jako by to pro ni byl únik z reality všedního dne. „Baví mě malování. Maluju abstraktní obrazy, pokud možno co největší. Není to o tom, že bych přemýšlela nad tím, co budu malovat. Prostě nepřemýšlím. Vypnu a... Maluju! Je to pro mě určitá forma meditace, maluji, když na mě přijde deprese,“ říkala zesnulá zpěvačka o svém velkém koníčku, který jí pomáhal od psychických problémů.

O tom, že Iveta nebyla psychicky zcela v pořádku, svědčí i fakt, že loni v červenci byla po akutní operaci prasklého vředu převezena z Thomayerovy nemocnice v pražské Krči do Psychiatrické nemocnice Bohnice. Rychtář koncem loňského roku celou peripetii podrobně popsal, zároveň si stěžoval na nevyhovující podmínky Ivetiny léčby. Proti tomu se ale nyní Psychiatrická nemocnice Bohnice důrazně ohradila:

„Dne 27. 12. 2014 byl v deníku Blesk na str. 8 otištěn článek „Proč zveřejnil tyhle fotky?“, který obsahuje nepravdivá tvrzení, dotýkající se jména a dobré pověsti Psychiatrické nemocnice Bohnice, státní příspěvkové organizace. Není pravda, že pacientka zmíněná v článku se měla léčit v nelidských podmínkách. Není pravda, že v pokoji, na kterém byla umístěna, byla špína a plíseň.“ Psychiatrická nemocnice Bohnice

Výtvarná díla nyní na popud Blesku podrobně prozkoumala psycholožka Radana Rovena Štěpánková.Ivetiny obrazy jsou projevem stručného vyjádření vnitřních pocitů. Spontánní vyjádření barvami a silným štětcem je typické pro arteterapii či artefiletiku, kterou Iveta pravděpodobně absolvovala,“ míní psycholožka.

Pohodové období
Pohodové období
Autor: Foto: Pavel Machan
Pohodové období
Autor: Foto: Pavel Machan

„Obrazy z 24. a 31. prosince 2012 jsou dynamické, uspořádané, a přesto senzitivní. Ten vánoční je o naději i touze po citově bohatém milostném životě, vyjadřuje přání po citově bohatém spojení bez konfliktů. Byla připravena se přizpůsobit a přispět k vytouženému, láskyplnému vztahu. Silvestrovský je o energii, o chuti pociťovat a i na tělesné úrovni prožívat intenzivně sexualitu. Chce udělat na druhé dojem a prožívat úspěch."

Vánoční dárek
Vánoční dárek
Autor: Foto: Pavel Machan

„Ten z roku 2013 už je neuspořádaný, můžeme mluvit o jisté rozpolcenosti. Používá i jednoduchou symboliku srdce, kruhy. V tazích není jednoznačná síla. Celkově obraz vyjadřuje touhu po svobodném rozvoji, ale bez jasné vize jak. V zorném úhlu je mnoho věcí, které chce intenzivně prožívat."

Malba k narozeninám
Malba k narozeninám
Autor: Foto: Pavel Machan

„O obrazu z 29. dubna 2013 můžeme říci, že je koncentrovaný a má v sobě již nějaké napětí. Je o potřebě rozvíjení zážitků. Také kombinace žluté a červené je o očekávání změny a o přání, aby vztahy přispěly k naplnění, kterého zatím nedosáhly."

Poslední obraz
Autor: Foto: Pavel Machan

„Nejméně podléhá rozumové kontrole a zesiluje agrese. Jedná se o rychlé expresivní vyjádření momentálního pocitu. Je na něm patrná velká vnitřní dynamika, emocionalita, ve které dominuje vášeň, akce, agrese, ale i bolest. Vidím tam jednoznačně rozháranost, bolest, a to ve spojení s určitým citem pro zmar, což můžeme nazvat autoagresí. Namalované srdce v rohu vnímám spíše jako dětinské vyjádření myšlenky na lásku. Snad ho tam nikdo nedomaloval...“

Fotogalerie
12 fotografií