Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nehoda v Ostravě: Nákladní vlak vykolejil! Škoda za 5,6 milionu Kč

Autor: ČTK, haj - 
22. listopadu 2014
10:53

V Ostravě vykolejil nákladní vlak.  Lokomotiva však vagony táhla mimo trať víc než kilometr. Před zastavením se vlak dokonce roztrhl na tři části.

Nehoda se stala v pátek krátce před 23:00 v železniční stanici Ostrava hlavní nádraží. "Vykolejily dva vozy nákladního vlaku, které souprava táhla 1,5 kilometru. Na tomto úseku poškodily trať a vyvrátily některé sloupy trakčního vedení," mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal.

Drápal také dodal, že ještě před zastavením se vlak roztrhl na tři části. Při nehodě se jako zázrakem nikdo nezranil. Celková škoda byla odhadnuta na 5,6 milionu korun. Pět milionů bude stát oprava trakčního vedení a trati. Škoda na vlaku je 350.000 korun, na zabezpečovacím zařízení 250.000 korun.

Provoz na trati je kvůli poškození trati a trakčního vedení omezen. Omezení se dotýká především osobních vlaků. "Nezajíždějí do stanice Ostrava Mariánské Hory. Cestující musejí vystoupit ve stanicích Svinov či hlavní nádraží a využít městskou hromadnou dopravu. Osobní vlaky mohou nabírat zpoždění od pěti do 15 minut," řekla mluvčí Českých drah Kateřina Šubová.

 

Příčinu nehody zatím Drážní inspekce zjišťuje. S největší pravděpodobností ale šlo o technickou závadu. "Nyní zjišťujeme, zda o technickou závadu na vozech, nebo na trati," řekl Drápal.

Mluvčí Správy železniční dopravní cesty Marek Illiaš uvedl, že běžné kolejové jeřáby poškozené vagony nebudou schopny z kolejiště odstranit. Bude tedy nutné použít speciální těžkou techniku. Tyto práce začnou v pondělí. "Odborníci nyní zkoumají rozsah poškození. Předpokládáme, že uvedení trati do původního stavu potrvá dva až tři týdny," řekl.

Podobná nehoda se stala 13. listopadu v Přibyslavi na Havlíčkobrodsku. Vykolejily tam dva poslední vozy nákladního vlaku. Vlak vláčel vykolejené vagony téměř tři kilometry, zastavil až v Ronově nad Sázavou. Vagony poškodily trať, výhybky, nástupiště a most. Škoda byla odhadnuta na šest milionů korun.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi