Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Jak se Česko brání proti ebole? Ministr zdravotnictví prozradil nová opatření!

Autor: ČTK, simao - 
13. října 2014
18:40

Obavy z eboly v Česku se naštěstí o víkendu nepotvrdily, manévry však kvůli podezřelým osobám, které mohly být nakažené, byly pořádné! Na dnešní tiskovce na vývoj epidemie ve světě reagoval i ministr zdravotnictví Němeček (ČSSD). Prozradil, jaká Česko chystá nová opatření.

V první řadě šéf české zdravotnictví Němeček (ČSSD) plánuje ve spolupráci s ministerstvem obrany kvůli hrozbě eboly připravit k možnosti zásahu i armádní zařízení v Těchoníně. Víkendové události poukázaly na problém.

Speciálně vyškolení zdravotníci z Bulovky totiž vyjížděli v sobotu do Karlových Varů k recepční Janě, která zkolabovala. Vrátila se přitom před měsícem a půl z Nigérie. Další pohotovost se krátce poté odehrávala v Praze na Hlavním nádraží kvůli studentovi z Ghany. "Skafandry" z Bulovky tak měly plné ruce práce. V Nemocnici Na Bulovce však mají vyčleněna pouze dvě lůžka.

Co by se stalo, kdyby byl ohlášen i třetí případ? Řešením má být Těchonín. Jde o záložní nemocnici s celkem osmi lůžky vhodnými pro infikované pacienty. 

Po technické stránce je nemocnice vybavena dostatečně. Problém zde však není v prostoru a zařízení, ale v personálu. Podle dnešních závěrů epidemiologické komise mají být proto připraveny nové týmy specialistů, které by si měly nacvičit spolupráci a v případě potřeby by mohly být v Těchoníně nasazeny.

Kde vzít specialisty?

Ministr Němeček na tiskové konferenci řekl, že nedávná podezření na výskyt smrtící infekční nemoci v Česku prověřila připravenost Bulovky. "Velmi rádi bychom prověřili a zajistili také aktivaci zařízení v Těchoníně," doplnil.

Podle státního tajemníka ministra obrany Daniela Koštovala bude sestavení specializovaných týmů složených z vojáků i civilních odborníků klíčové. "Vnitřní opatření v Těchoníně už jsme podnikli. Shodli jsme se, že má smysl Těchonín aktivovat. Budeme muset dát dohromady smíšené týmy, armáda nemá tolik infektologů," řekl.

Kde je vzít? Do týmů v Těchoníně by byli nasazeni vojenští epidemiologové, lékaři a sestry, v rámci svého vojenského povolání. U civilistů očekává ministr Němeček, že se sami přihlásí - věří v jejich dobrou vůli pomoci. Nařídit jim to jako vojákům ale nemůže.

Monitoring na letišti v Ruzyni

Pracovní skupina, která se sejde v úterý, však má i další úkol. Řešit možnost screeningu na Letišti Václava Havla, i když přímé lety z rizikových oblastí do Česka nesměřují. Jenže není problém přestoupit třeba ve Frankfurtu a do Prahy se dostat. Prověřeni by tak měli být lidé, kteří přiletěli z rizikových oblastí na jiné evropské letiště, odkud pak zamířili dál do české metropole. Zřejmě jim bude měřena teplota a z dotazníku se vyhodnotí riziko.

Pracovní skupina by také měla připravit plán, který bude předložen na středečním jednání Bezpečnostní rady státu. Ebola se přitom letos začala rychle šířit v Africe. Onemocnění má vysokou úmrtnost, v průměru 60% nakažených zemře. Podle informací Světové zdravotnické organizace (WHO) je potvrzeno onemocnění ebolou u 8400 lidí, z nich 4033 zemřelo. Nejpostiženější je západní Afrika - státy Sierra Leone, Guinea, Libérie, Nigérie a Senegal. Případy onemocnění už mají i Evropa, USA a Austrálie. V Česku zatím byla čtyři podezření na nákazu, u nikoho se nepotvrdilo.

ylatouf ( 14. října 2014 07:58 )

Obrana žádná,kecama se ještě nikdo neubránil.Zatím máme kliku protože až se tu jeden nemocný objeví tak volby v říjnu byly poslední.

zigzag ( 13. října 2014 20:01 )

 Ani na Mesic nas nemusi vystrelit jelikoz tu budem za chvili behat vsichni ve skafandru

ctyrka ( 13. října 2014 19:03 )

Nakonec budeme chodit zachumlaní jako džihádisti.

.vog.ht ( 13. října 2014 18:56 )

Takto mě jednou vozili po našem malém náměstíčku, když jsem se vožral.

Zobrazit celou diskusi