Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vesničané zabili 8 členů týmu, který je informoval o ebole!

Zdravotníci v ochranných oblecích táhnou pacientku, trpící patrně ebolou
Zdravotníci v ochranných oblecích táhnou pacientku, trpící patrně ebolou  (Autor: EPA)
Autor: simao, ČTK - 
19. září 2014
16:23

Rozhořčení vesničané v Guineji zaútočili na tým úředníků a novinářů, který je přišel informovat o rizicích eboly! Ta se přitom v posledních měsících pořádně rozmáhá... Jenže tahle osvětová kampaň skončila tragicky. Hned osm těl prý našli ve vesnické latríně!

Vydali se informovat lidi o epidemii eboly. To se však části týmu vládních úředníků, které doprovázeli novináři, stalo osudným. Na jihovýchodě Guineje je napadli rozzuření vesničané. Agentuře Reuters to telefonicky z hlavního města této africké země Konakry potvrdil vládní mluvčí Camara. Prozradil, že mezi osmi mrtvými jsou tři novináři. "Osm těl bylo nalezeno ve vesnické latríně. Tři měla proříznuté hrdlo," sdělil mluvčí děsivé detaily. V souvislosti s hrůzným případem bylo zatčeno v obci Wome šest osob.

Nemoc zabila za 9 měsíců přes 2630 lidí

Krvavý incident se odehrál v oblasti, která je v Guineji ebolou zasažena nejvíce. Agentura DPA s odvoláním na nejmenované svědky uvedla, že tři členy informačního týmu vesničané stále ještě zadržují. V delegaci byl podle ní také místní guvernér a manažeři zdravotnických středisek a nemocnic.

Podle nejnovějších statistik Světové zdravotnické organizace (WHO) zabila ebola za posledních devět měsíců nejméně 2630 lidí, nakaženo je dalších nejméně 5357 osob. Epidemie zasáhla hlavně Libérii, Sierru Leone a Guineu, virus se rozšířil i do Senegalu a Nigérie. Mezi nakaženými je i 318 lékařů a dalších zdravotnických pomocníků, 151 z nich nákaze podlehlo.

Obavy vesničanů: Ebola jako vynález bílých

Snahy místních úřadů v boji proti ebole značně komplikuje přístup místních obyvatel, mezi nimiž se šíří strach a dezinformace. Podle mnoha z nich je ebola "vynálezem bílých k zabíjení černochů", jsou proto skeptičtí vůči zdravotnickým úřadům a lékařům a důvěřují spíše tradičním léčitelům.

Třídenní zákaz vycházení vyhlásila západoafrická Sierra Leone. Až do neděle mají zdravotničtí pracovníci v rámci kampaně proti šíření této smrtící epidemie chodit od domu k domu, aby obyvatele informovali o nákaze a jejím šíření. Místní úřady si od toho slibují, že objeví případné nakažené osoby a zabrání dalšímu šíření nákazy. "Musíme omezit svobodu pohybu všech občanů, abychom zabránili přímému osobnímu kontaktu," řekl agentuře DPA vládní mluvčí Abdulai Baratay.

djaba ( 20. září 2014 20:38 )

Jo ,informace jsou někdy zbytečné a nebezpečné .

zelena.karkulka ( 20. září 2014 00:24 )

Ebola tam byla vždy,čas od času se objeví,pak sama zmizí...prostě to neřešit,nepouštět do letadel a nazdar

prasulka ( 19. září 2014 20:31 )

Zákaz cestování do zemí postižených ebolou měl být okamžitě vydán,jak se tato nemoc objevila,to je jediná ochrana!!!!

prasulka ( 19. září 2014 20:30 )

trhnisinadledvinkou ( 19. září 2014 17:59 )

Zobrazit celou diskusi