Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Demonstrace za propuštění dvou Čechů: Řekové, vraťte nám naše kluky!

Autor: Tereza Stonišová, lmk - 
27. listopadu 2012
05:44

Martin Pezlar (28) a Ivan Buchta (33) jsou už tři měsíce vězněni v Řecku. Úřady je podezírají ze špionáže. Na jejich podporu se konala před velvyslanectvím Řecka demonstrace. Také Blesk vyzývá k propuštění mladých lidí.

Oba Češi jsou obviňováni ze špionáže na ostrově Limnos. Mladíci ale tvrdí, že pouze pořizovali videozáběry pro svou novou počítačovou hru.

Petice naděje

„Martin a Ivan jsou vývojáři firmy Bohemia Interactive. Jejich počítačové hry se prodávají po celém světě. O žádnou špionáž nešlo! Podobné záběry, které pořídili, jsou dostupné na internetu ve stokrát lepší kvalitě,“ důrazně prohlašuje jeden z organizátorů demonstrace, Jan Modrák (35). Ten také spolu se svými kolegy sepsal petici, kterou předali na řeckou ambasádu.

Má však petice vůbec nějaký význam? „Doufáme, že mít bude,“ řekl Blesku Jan Modrák před předáním petice. „Doufáme, že se věci dají do pohybu,“ dodává s tím, že petici nesou i na ministerstvo zahraničí s žádostí o rychlé vyřízení. Řecký velvyslanec v Česku Jorgos Paizis vzkázal, že se bude snažit o co nejrychlejší vyřízení celé záležitosti.

Výbušná oblast

„Oblast na ostrově Lemnos, kde byli Češi zadrženi, je velmi exponovaná,“ řekl Christos Bialas, prezident Asociace řeckých obcí. „Jsou tu vojáci, mezi Řeky a Turky tu vznikají třenice. Možná proto byla reakce Řeků tak bouřlivá,“ řekl.

Češi jsou v Řecku drženi od 9. září. Za špionáž mohou dostat 5 až 20 let.

Co s tím dělají naši politici?

Prezident Václav Klaus

Napsal dopis řeckému prezidentovi Karolosu Papuliasi. „Tato kauza je velmi citlivě vnímána českou veřejností a také mně, jako prezidentu republiky, osud našich občanů kdekoli ve světě není a nemůže být lhostejný,“ píše se v něm mimo jiné.

Premiér Petr Nečas

Premiér se sešel s řeckým premiérem Antonisem Samarasem na jednání Evropské unie v Bruselu. „Požádal jsem pana předsedu vlády Samarase, aby této věci řecké orgány věnovaly pozornost a aby zbytečně z tohoto tématu nevzniklo nějaké nedorozumění, které by mohlo poškodit vztahy,“ uvedl po schůzce premiér Nečas.

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg

Ministr Schwarzenberg se už třikrát sešel s řeckým velvyslancem v Praze a důrazně jej žádal o prioritní projednání případu. „Tím můžeme případu výrazně pomoci, že ho soudci upřednostní,“ uvedl mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář.

henes ( 27. listopadu 2012 20:17 )

Pos.rali si to sami,normální dementi.,...

taeta ( 27. listopadu 2012 11:41 )

taeta ( 27. listopadu 2012 11:40 )

V Americe by je za to možná rovnou zastřelili- tam by ses nima nebabrali, to že mají rodinu věděli moc dobře když tam jeli.

taeta ( 27. listopadu 2012 11:38 )

Jednomu se má narodit druhý děcko a jede si na KŠEFT fotit místa, kde je vstup zakázán a pak brečí po rodině? Oba moc dobře věděli, že tam nemaj co dělat, natož si tam ještě něco fotit, byť jen pro nějakou nablblou hru. Úmyslně porušili nějaký pravidla, tak za to holt budou muset zaplatit, to je snad normální ne?

jity ( 27. listopadu 2012 10:24 )

A já jsem pro, aby je vrátili, už ten trest co zatím mají je snad poučí. Jsou to sice trotlové, ale už vůči jejich rodinám ať je pustí a dají jim pořádný kopanec do zadele, aby věděli, že si už nemají nic takového dovolovat. Mají tady děti, manželky, rodiče, tak ať jim dají za vyučenou a pustí je domů.

Zobrazit celou diskusi