Podle Vaňkových slov nejsou předváděcí výletní akce ničím jiným než »objednáváním důchodců «. Scénář je jednoduchý: „Začíná to letákem ve schránce, na kterém se sice nedozvíme, co nás tam čeká, ale zjistíme, že dostaneme plno věcí zdarma. Tedy například oběd, víno, salámy a prohlídku hradu či zámku. Za tohle všechno jen třeba 29 korun,“ popsala v Pekle na talíři novinářka Silvie Dymáková, která se touto problematikou dlouhodobě zabývá.

Žádný výlet, je to podvod!

Jenže žádný zámek se většinou nekoná... Místo toho zatáhnou prodejci seniory někam do hospody či sálu a cpou jim předražené pánve, hrnce, vysavače, plotny. Všechno je schválně jakoby ve spěchu, jen aby nešťastník podepsal. Těm, kteří se vzpouzejí, bývá vyhrožováno, že »už nenastoupí do autobusu « nebo jsou veřejně ponižováni.

A kvalita samotného zboží? Vaněk se ve svém pořadu podíval na zoubek například hrnci, který má podle prodejců v sobě »kouzelnou složku, jež rozmrazuje zastudena«. Jednadvacetidílná sada přijde na 37 tisíc korun. „Počkat, já to zkusím sám ve svých rendlících za pár stovek. Heuréka, halelůja, kouzlo, tady to jde taky,“ radoval se Vaněk. Kouzlo? Ne, led se nám takhle rozpustí v každém kovovém hrnci bez ohledu na jeho cenu.

Laboratoř: Kouzlo se nekoná!

Vaněk s Dymákovou navíc hrnce poslali na rozbor do laboratoře. Výsledek? Žádná nadpozemská složka v nich není, je to jen ocel a hliník. Stejně dopadly také zázračné titanové hrnce, které prý »neničí vitaminy«, a trojdílná sada stojí přes dvacet tisíc. Obsah titanu ale nebyl laboratoří potvrzen. Povrch je jen opatřen teflonovou vrstvou… Vaněk má jedinou radu: „Snažně vás prosím, držte své babičky a dědečky stranou od takových šmejdů, kteří parazitují na stáří,“ řekl.

Jak se bránit

✔ Letáky nabízející tyto prodejní výlety vyhazujte

✔ Pokud se takové akce zúčastníte, nic nepodepisujte

✔ Když už se pro podpis rozhodnete, pořádně si přečtěte smlouvu včetně drobného písma

✔ Jestliže zboží koupíte a nejste spokojeni, můžete uplatnit ze zákona danou 14denní lhůtu, po kterou můžete výrobek vrátit bez udání důvodů

✔ Pozor! Proti této lhůtě mají prodejci obranu – pokud podepíšete, že jste si »sjednali návštěvu dodavatele za účelem objednávky«, nebo jste smlouvu podepsali v sídle firmy, tak máte smůlu.

✔ Často nelze dohledat sídlo prodejce, nadějí jsou datové schránky, které si musí zřídit každý podnikatel. Zboží pak můžete reklamovat.

✔ Nejlepší je ale obrátit se na právníka, Českou obchodní inspekci či Sdružení obrany spotřebitelů, kde vám bezplatně poradí.

Scénář podfuku:

✔ Do schránky dostanete leták s nabídkou prohlídky zámku, kde bude zdarma k mání i oběd, víno, salám, dárečky. To vše za pár desetikorun.

✔ nevyloží u zámku, ale u neznámé restaurace, kulturního domu či továrny s volným společenským sálem

✔ Prodejci jsou zprvu milí, působí seriózně

✔ Pak vám pomocí manipulace, nátlaku, agrese a lží vnutí předražené zboží

✔ Výjimkou nejsou ani fi ktivní výhry v podobě slevy na zboží. Hrnec vás pak nestojí 50 tisíc, ale pouze třicet – jeho skutečná hodnota je však řádově nižší

✔ Dostanete k podpisu nevyplněnou smlouvu, na vše je spěch bez možnosti důkladného pročtení.

 

Fotogalerie
2 fotografie