Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Babička Natálky: "Cikáni, shořte!" křičeli na nás

Žháři z Vítkova před soudem
 (Autor: Ivana Žáková)
Autor: Ivana Žáková - 
20. května 2010
14:01

VIDEO: V ostře sledovaném procesu žhářského útoku na romskou rodinu ve Vítkově se dnes poprvé setkali v soudní síni oběti a obžalovaní extremisté. Babička popálené Natálky Vlasta Malá (58)  jim pohlédla do očí a tvrdě si stála na svém, když opakovaně tvrdila, že útočníci křičeli: „Cikáni, zhořte.“.

Babička Vlasta Malá vypovídala jako první oběť i nejdůležitější očitý svědek zároveň. Právě ona kritickou noc loni 18. dubna nespala a zahlédla ujíždějící vůz ze zháři. „Když mě uviděli pod světly lamp na cestě, tak z auta křičeli: „Cikáni zhořte!“. Bylo to více hlasů mladých lidí,“ vypověděla před soudním tribunálem Krajského soudu v Ostravě Malá. Tvrdě si stála na svých slovech i přesto, že se ji snažili obhájci „nachytat“ na určitých nesrovnalostech.

Video Vlasta Malá: Omluva už nám nepomůže - Ivana Žáková
Video se připravuje ...

"Cikáni, shořte!" křičeli na nás

„Ty slova stále slyším a budou mi v hlavě znít nadosmrti. Příšahám na svůj život, že je z auta křičeli. Také jsem to hned řekla sousedům, kteří nám pomáhali hasit dům,“ řekla o přestávce Blesku Vlasta Malá. Na to, zda přijímá omluvu od jednoho z útočníků, reagovala podrážděně. „Co z ní mám? Tu hrůzu už nikdo z nás nevymaže z paměti. Natálce způsobili obrovskou bolest a utrpení, které ji bude provázet po celý život. Zohyzdili ji po celém těle,“ řekla babička Malá.

Vlasta Malá má ohnivé peklo stále živě v paměti. Všichni už spali, když se dívala na film. Bylo kolem půl dvanácté v noci, když uslyšela ránu. „Viděla jsem, jak na manželovi hoří pyžamo. Už spal, tak jsem ho rychle vzbudila a snažili jsme se oheň uhasit. Plameny byly po celé posteli i na televizi,“ vypověděla Malá. Několikrát také potvrdila, že netekla voda, přestože si předtím dělala kávu a děti se koupaly ve vaně.

Natálka celá hořela

„Vyběhla jsem ven a viděla ujíždějící auto tmavé barvy. V tom z druhé části domu utíkaly ven tři vnučky. Zavedla jsem je přes cestu a běžela zpátky pro manžela,“ uvedla žena. V domě ale přestala jít elektřina a byl plný dýmu. „Vrátila jsem se ven a tehdy vyběhla i má dcera v náručí s Natálkou, která byla celá v plamenech. Servala jsem z ní tričko, ale punčošky už nešly. Strašně křičela bolestí,“ vzpomínala na kruté okamžiky Vlasta Malá.

V domě na ulici Opavské č. 58 ve Vítkově žila od roku 1983. Barák jí dal tehdy národní výbor, protože majitelé nežili v Česku. Rodina nemusela platit nájem a hradila jen vodu a elektřinu. Obžalovaní žháři Václav C. (22), Jaromír L. (26) i Ivo M. (24) tvrdí, že zápalné láhve házeli na polorozpadlou barabiznu, v níž měl být sklad kradených věcí. ( David V. (25) se jako jediný k útoku nikdy nevyjádřil).

Museli o nás vědět

„To je nesmysl. Museli vědět, že tam bydlíme. Děti si každý den hrály venku před domem. Ve všech oknech jsme měli záclony. Dům byl udržovaný. Střecha nebyla propadlá, byl na ní plech a tašky,“ oponovala před soudci Vlasta Malá. Stejně tak kategoricky odmítla tvrzení útočníků, že v domě se nesvítilo a nebyl v něm žádný pohyb. „Z osvětlené cesty jde dobře vidět, že hrála televize, i když tam byly závěsy. Museli dobře vědět, že tam bydlí i děti a že jsme doma,“ zdůraznila Malá.

Klíčový svědek má strach

Bočním vchodem pak přistoupil před soud klíčový svědek - dobrovolný hasič, který přispěl k odhalení žhářů. Odmítl vypovídat před obžalovanými radikály, kteří byli odvedeni do vedlejší místnosti. „Mám strach a obávám se o svůj život i své rodiny,“ vysvětlil dnes soudcům hasič. Právě on přivedl vyšetřovatele na stopu.

V den žhářského útoku slyšel rozhovor dvou kamarádek. Když jedna z nich dovolala, řekla té druhé, že volající mluvil o tom, jak pojedou na Romy. V té chvíli rozhovoru hasič důležitost nepřikládal. Druhý de se ale dozvěděl o útoku zápalnými láhvemi ve Vítkově, zavolal na linku 158 a vše nahlásil.

Matka nedokázala pohlédnout žhářům do očí

Tak dlouho se Anna Siváková (28) připravovala na den, kdy konečně pohlédne žhářům do očí, nakonec to ale psychicky nezvládla. Vypovídala proto dnes také bez přítomnosti obžalovaných. Společně se Sivákovou přišel i její lékař – psychiatr.

„Probudila jsem se a kolem sebe viděla jenom oheň. Věděla jsem, že vedle mě leží malá Natálka, ale nemohla jsem ji v tom dýmu najít. Pak jsem viděla, že je celá v ohni a Pavel hasí Natálku dekou,“ vypověděla matka Anna Siváková.

Ostatní tři děti naštěstí spaly na druhé straně od okna. Nejstarší dcera Kristýnka (11) má dodnes problémy. "Křičí ze spaní, obviňuje se, užívala i léky,“ dodala matka.

Čtveřice obžalovaných žhářů se vrátila zpět do soudní síně, když začal vypovídet otec Pavel Kudrik (34). Při záchraně Natálky utrpěl vážné popáleniny. „Hrála televize, ale usnul jsem. Probudil mě hrozný rámus a Natálka už byla celá v ohni. Spala zrovna pod oknem a zápalná láhev dopadla přímo na ni. Tahali jsme ji z plamenů za vlasy,“ vzpomínal Pavel Kudrik.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání