Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Kauza Vítkov odročena, soudce nemá čas!

Žháři z Vítkova před soudem
 (Autor: Ivana Žáková)
Autor: ČTK, pes - 
13. května 2010
10:40

To je ovšem nevídaný skandál! Ostravský soud na začátku čtvrtečního jednání odročil případ žhářského útoku na domek Romů ve Vítkově na pondělí. Soudce Miroslav Studnička si totiž náhle vzpomněl, že musí řešit úplně jiný případ.

K soudu se dostavilo množství novinářů, obhajoba i zástupci poškozené rodiny. Soudce nechal eskortu, aby obžalované přivedla a pak nečekaně oznámil, že soud odročuje na pondělí.

Státní zástupkyně Brigita Bilíková novinářům řekla, že důvodem odročení vítkovské kauzy je neodkladné řešení případu vydírání zaměstnanců opavské pohřební služby, který skončil zraněním.

Státní zástupkyně: Vlastně je to i můj případ

"Shodou okolností je to moje kauza. Obžalobu jsem podávala v pondělí a jsou tam návrhy na propuštění z vazby. Soud o nich do pátku musí rozhodnout," uvedla Bilíková.

Rozhodnutí se nelíbí obhájcům obžalovaných, kteří se do sporu se soudcem pustili už ve středu kvůli jeho údajně nezákonnému způsobu řízení výslechů. "Opět se mi to zdá přinejmenším zvláštní. Zvlášť u takhle závažné kauzy," řekl právní zástupce obžalovaného Jaromíra L. Pavel Pěnkava. Stejný názor má i obhájce Davida Vaculíka Pavel Kausta.

Mluvčí soudu: Nic zvláštního

Mluvčí ostravského krajského soudu Barbara Plchotová uvedla, že jde o běžný postup. "Hlavní líčení je vždy nějak naplánováno. Jsou tam i rezervní dny. Soudce pak může pružně reagovat na vývoj situace. Takové kolize se stávají," řekla s tím, že v pondělí bude proces s vítkovskými žháři pokračovat dnešním programem. Číst by se tedy měly záznamy policejních výslechů obžalovaného Václava C.

Soudce vždy řeší víc kauz najednou. Studničkovy byla před několika dny podle vnitřních směrnic soudu přidělena obžaloba proti dvojici mužů, kteří podle policie na hřbitově v Opavě s pistolí vyhrožovali zaměstnanci tamní pohřební služby. Jeden z obžalovaných nakonec začal střílet a nelegálně drženou zbraní čtyřiadvacetiletému muži prostřelil obě nohy. Motivem střelby byla pomsta. Střelec zraněného viní, že okradl jeho zemřelého otce. Ten to ale odmítl. Soud na střelce uvalil vazbu.

Žháři se obviňují navzájem

V případu žhářského útoku na domek Romů ve Vítkově jsou čtyři pravicoví extrémisté z Opavska, Bruntálska a Šumperska obžalováni z pokusu o rasově motivovanou vraždu. Jaromír L. podle výpovědí dalších dvou obžalovaných Iva M. a Václava C. vše organizoval. Sám Jaromír L. to odmítá a tvrdí, že byl pouze v roli řidiče. Podle něj útok zápalnou láhví na opuštěný dům inicioval naopak Ivo M.. David V. u soudu nevypovídala a o případu nemluvil ani v přípravném řízení.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání