Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Svědci v kauze Vítkov odmítají vypovídat!

Žháři z Vítkova před soudem
Žháři z Vítkova před soudem  (Autor: Ivana Žáková)
Autor: ČTK, rvs - 
18. května 2010
21:40

AKTUALIZACE 21:40: Pravicový extrémista Tomáš Vassiov, který měl nyní svědčit v kauze žhářského útoku na domek Romů ve Vítkově na Opavsku, odmítl před soudem vypovídat. Stejně tak i další svědek, rovněž příznivce krajní pravice, Marek Kuděla.

Opavský pravicový extremista Vassiov byl v minulosti podmíněně odsouzený za útok na Romy v roce 2001. Letos v dubnu ho pak ostravský krajský soud osvobodil v procesu, při němž čelil obvinění z napadení lidí na koncertu v Rýmařově. Před soudem tehdy stanul společně s Davidem Vaculíkem obviněným právě ve vítkovské kauze.

Státní zástupkyně Brigita Bilíková se pokoušela u Vassiova zjistit, proč nechce vypovídat. Obhájce jednoho z obviněných však poukázal na fakt, že tento dotaz je nepřípustný. Vassiov při svém odchodu směrem k obžalovaným ukázal zdvižené palce.
Ze žhářského útoku je obviněna čtveřice pravicových extrémistů z Opavska a Bruntálska Ivo Müller, Václav Cojocaru, Jaromír Lukeš a Vaculík.

Čtyři muži na dům obývaný devítičlennou romskou rodinu podle obžaloby zaútočili v noci na 19. dubna 2009. Tři z nich do oken hodili tři zápalné láhve, čtvrtý, Lukeš, čekal v autě. Při následném požáru byli zraněni tři lidé. Nejvíce tehdy ani ne dvouletá dívka, která utrpěla hluboké popáleniny na 80 procentech těla. Podle obžaloby jejich čin souvisel se zviditelněním extremistických skupin a také se 120. výročím narození Adolfa Hitlera.

Přišel k soudu v nazi tričku s kladivem!

Zmocněnec rodičů popálené Natálky (2) kritizoval, že David Vaculík přišel k soudu v rudém tričku značky Thor Steinar. Na tričku byl vidět obrázek postavy, která hrozí kladivem ve vztyčené ruce.

„Chci, aby Vaculík tímto jednáním nevyhrožoval svědkům,“ řekl zmocněnec Markus Pape. „Svým jednáním výslovně vyhrožuje svědkům,“ dodal.

Obhájce Vaculíka Petr Kausta požadoval prošetřit, zda tvrzení Papeho není křivým obviněním. Přesto ale po přestávce přišel Vaculík v jiném tričku. Značka Thor Steinar je nejznámějším oblečením příznivců radikální pravice. Původně německou značku oblečení založil neonacista Axel Kopelke, v jejím logu je runa.

anasyi ( 25. května 2010 14:07 )

jak je tomu chlapci z Krupky?Nikde ani radka

anasyi ( 25. května 2010 14:05 )

pro 9030

marquisde ( 25. května 2010 10:46 )

Nó, tak to je vůbec nejlepší, nejsi tu, nežiješ, ale kecáš do toho, abys nás nasral, to je inteligentní, jak slepičí stehno. Vrátíš se, jako emigranti, až ti bude ke stáří ouvej, abys byl sociálně zajištěn, abys využil zdravotnictví apod. ? Nebo je tvůj flek tak pevnej, že tam někde zůstaneš na furt, to by asi bylo dobře.... ? Tvůj postoj k čechům je krásně vlasteneckej, si hovno, jen spláchnout !

9030 ( 25. května 2010 00:52 )

Seš dost vlezlej, to slušný lidi nebejvaj, ale věř mi, že mě ta vaše žabomyší válka o pravici nabo levici je uplně šumafuk. Vy se tu profackujete až do oranžovo rudejch sraček a pak až budete na dně, začnete zase obviňovat někoho kdo za to může. Ale můžou za ti stejný hlupáci jako ty a já osobně do Řecka jezdím s cestovkou, ne se socanama. A uplně nazávěr pro neodbytnou věš jedna důležitá informace, já tady u vás nežiju, jen budu volit abych vás trochu nasr.al. Tu uprděnou čecháčkovskou levou lůzu. Tak už mi nepiš, nevolej nechoď za mnou, je konec...

marquisde ( 24. května 2010 23:39 )

Hele, už si mocně vyjádřil svý pohrdání, vím, že čekáš na odpověď, úžasně žoviálně si vyjádřil svůj pocit, díky kterýmu si teď myslíš, jak si zde oslnil, ale houby. Jen ses projevil, jako typickej pravičáček, chudáček, kterýmu došla rozumová míza a tak nastala škubací křeč. Netvrď nic o 90 % bílejch, není to pravda, si hlupáček. Tohle je takový svinstvo, že bílej nebílej, o to tu vůbec nejde. Mimochodem, máte jen o 7 % víc, než KSČM dle průzkumů, to není moc hele, a nervní jste, proto, že se bojíte. Dobře vám tak. A zákony platí pro každého stejně, barva nebarva. Myslím, že ty si spíš neduh týhle společnosti. Holaolá

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání