Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Natálka (3) denně křičí bolestí!

Máma musí s Natálkou několikrát denně cvičit, promazávat a protahovat jí novou kůži, což děvče snáší s velkými útrapami
Máma musí s Natálkou několikrát denně cvičit, promazávat a protahovat jí novou kůži, což děvče snáší s velkými útrapami  (Autor: Ivana Žáková)
Autor: Ivana Žáková - 
27. června 2010
05:01

Utrpení malé Natálky (3) nebere konce… Dívenka, která byla loni v dubnu těžce popálena při útoku radikálů zápalnými lahvemi, stále trpí. Nemůže se především postavit na pravou nohu, kterou jí zdeformoval oheň. Bolestivé je pro ni každé rehabilitační cvičení, každé koupání. Hrozí, že s nožičkou bude muset absolvovat další operaci.

Lékaři v ostravské fakultní nemocnici připravují pro holčičku speciální ortézu. Dívence zachránili život a pokoušeli se ji rozchodit speciální rehabilitací. Natálka se ale kvůli bolestivé patě a zkráceným šlachám na pravou nohu postavit vůbec nedokáže. Pokud nepomůže ortéza, operace bude nevyhnutelná.

Natálka ale chce běhat jako dříve. Na obě nohy se bez cizí pomoci nepostavila už více než rok. Nejraději si hraje v zahradě domku v Budišově nad Budišovkou, kam se rodina přestěhovala. Pohybuje se ale stále po kolenou anebo pomocí opory.

"Když křičí, ostatní to neunesou a utečou pryč"

Nejhorší jsou pro ni chvíle, kdy s ní máma cvičí. „Strašně trpí. Je to pro mě hrozné dívat se, jak zoufale pláče a po tvářích ji tečou slzy jako hrachy. Cvičit s ní ale musím několikrát denně,“ říká máma Anna Siváková (28).

Stejné je to i při koupání a mazání. „Natálku jemně masíruji, aby se jí nová kůže nescvrkla, a také promazávám, protože ji má hodně suchou. Když křičí, ostatní v rodině to neunesou a utečou pryč,“ konstatuje smutně máma.

„Před útokem přitom byla dcerka samý smích a dokázala si pěkně hrát celý den. Teď má záchvaty pláče a někdy ji vůbec nemůžu utišit. Když je nejhůř, zabere zmrzlina, kterou tolik miluje,“ prozradila Siváková.