Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nenechte se okrást na internetu: Rady, jak na to

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: jos, oj - 
8. dubna 2010
13:28

Na aukčním serveru Aukro.cz tento týden už poněkolikáté řádili podvodníci. Jejich scénář je vždy stejný. Nejprve provedou několik obchodů v pořádku, získají kladné hodnocení a tím i důvěru kupujících a pak je okradou. Připravili jsme pro vás postup při nakupování na internetu, který by vám mohl pomoci, abyste nenaletěli.

Jak nenaletět podvodníkům na internetových aukcích

S ohledem na vysoký počet transakcí, které denně probíhají, není technicky možné, aby provozovatelé internetových aukcí ručili za prodávané předměty, proto se vždy řiďte těmito radami:

- Vždy si ověřte důvěryhodnost prodejce – přečtěte si, jak ho hodnotí ti, co u něj již nakoupili.

- Pokud jste už nakoupili, ohodnoťte prodejce, tento přístup by jednou mohl ušetřit peníze i vám.

- Nebojte se položit otázku prodejci ještě před tím, než „přihodíte“. Uschovejte veškerou korespondenci s prodejcem.

- Nakupujte pouze na takových internetových aukcích, kde provozovatel dbá na bezpečnost (hodnocení, garance, spolupráce s Policií ČR).

- Kontaktujte provozovatele internetové aukce, pokud transakce není úspěšně skončena nebo pokud máte s prodávajícím nějaký problém.

Největší podvody na Aukro.cz:

V květnu roku 2008 řádili podvodníci na aukčním portálu Aukro.cz ve větší míře poprvé. Nejdříve si získali důvěru kupujících několika úspěšně dokončenými obchody. Pak už ale jen inkasovali peníze. Škody se vyšplhaly až k 800 000 korun na Aukru. Protože podvodníci působili i na jiných internetových aukcích, škoda dosáhla 3 milionů.

V létě 2009 žena s přezdívkou Leni22 na Aukru nabízela počítače se zárukou a vyvolávací cenou od jedné koruny. Od výherců aukce pak inkasoval peníze, ale počítač jim nikdy nedodala. Trestní oznámení na ni podalo 50 lidí z celého Česka a škoda se vyšplhala až ke 400 000 korun. Provozovatel internetové aukce Aukro garantuje vyplacení náhrady až do 20 tisíc korun, pokud okradený uživatel sám ohlásí problém policii a portálu.

Rozdíl mezi Aukro a eBay z hlediska bezpečnosti

- eBay neposílá registrace na fyzickou adresu, ale ověřuje adresu jiným způsobem

- Aukro garantuje náhradu škody do výše 20 tis. Kč, u eBaye je obchod pojištěn do výše 500 dolarů (asi 9500 Kč)

- Pojištění se vztahuje pouze na uživatele s platebním systémem PayPal

- Pro reklamaci na eBay je většinou potřeba znalost cizího jazyku

romanvorech ( 5. ledna 2014 11:44 )

POZOR VŠEM! DOPORUČUJI SI PŘEČÍST: http://www.zrecenzuj.cz/prodej/zkusenosti-s-aukro-cz-2/ TO JE TEDY SÍLA!

bananek10 ( 8. dubna 2010 23:36 )

Dobrý večer, nerozumím, co řešíte. Udělování komentářů je naprosto DOBROVOLNÁ aktivita jak prodejců, tak kupujících, jestli se chtějí o zkušenosti s prodejem/nákupem DOBROVOLNĚ podělit s ostatníma.

siroky11 ( 8. dubna 2010 14:17 )

" Kontaktujte provozovatele internetové aukce, pokud transakce není úspěšně skončena nebo pokud máte s prodávajícím nějaký problém". - Hezky řečeno , ale skutek utek! Aby transakce byla úspěšně skončena, musí být uděleny z obou stran i komentáře. Tzv. Superprodejci (ne všichni), toto ale nerespektují, oni již mají svých hodnocení dostatek, tak už na nich nelpí. Když jsem chtěl na to uporozornit v "O mně" (jmenovitě), tak jsem byl upozorněn já, že mi může být odepřen do portálu přístup. Když mi dnes bezp. technik neodpověděl na chatu, tak na to upozorňuji zde.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání