Růžový tiskopis daňového přiznání slouží hned ke třem účelům. Podávat ho totiž můžete jako řádné, opravné nebo dodatečné přiznání k dani z příjmu. Řádné daňové přiznání za rok 2009 se podává do 31. března.

Výjimkou je situace, využíváte- li služeb daňového poradce nebo máte ze zákona povinnost ověřit účetní závěrku auditem. Pak přiznáváte tzv. odloženou daň a termín odevzdání se prodlužuje do 30. června.

Pokud odevzdáte tiskopis před datem řádného termínu, ale zjistíte v něm chybu, můžete odevzdat opravné přiznání. Těch můžete podat několik, finanční úřad bude přihlížet k tomu poslednímu, které musí být na úřadě do 31. 3.

Pozdě odhalená nesrovnalost

V případě, že zjistíte v daňovém přiznání chybu už po řádném termínu, máte možnost odevzdat ještě dodatečné přiznání. Musíte tak učinit do konce následujícího měsíce po tom, kdy jste na chybu přišli. Nezapomeňte ale, že pokud jste kvůli chybě ve formuláři zaplatili nižší daň, než jste měli, začínají od počátku dubna nabíhat úroky z prodlení z dlužné částky.

T i p :

Chytré formuláře stačí jen vyplnit a samy vám spočítají daňové přiznání. Najít je můžete například na www. mesec.cz. Jednou z variant, kde byste na svou chybu mohli doplatit, je daňová sleva. V drtivé většině se uplatňuje jen za ty měsíce, kdy pro ni splňujete zákonné podmínky. Slevu na poplatníka ale odečítáte v plné výši za celý rok, i kdybyste zdanitelné příjmy přiznávali třeba jen za dva měsíce. Naopak slevu na vyživované dítě si zas můžete uplatnit i za ten měsíc, ve kterém se narodilo, ačkoliv to třeba byl poslední den v měsíci.

Omyly z neznalosti

Slev můžete uplatnit tolik, kolik vyživujete dětí ve společné domácnosti. Zvýhodnění však může čerpat pouze jeden rodič. Podmínky u ostatních slev ale musíte splňovat pro jejich uplatnění po celý daný měsíc.

Zmýlit se také můžete při stanovování příjmů manželky nebo manžela. Co do nich všechno zahrnout? Kromě příjmů z výdělečné činnosti například vyplácené důchody, nemocenskou, podporu v nezaměstnanosti nebo peněžitou pomoc v mateřství. Nezahrnují se například dávky státní sociální podpory (tedy např. rodičovský příspěvek nebo porodné), dávky sociální péče a dávky v hmotné nouzi.

Pokud uplatňujete náklady ve skutečné výši, pamatujte na to, že ne všechny jsou daňově uznatelné. Například náklady na reprezentaci je nutné opět k daňovému základu přičíst. Naopak některé účetní výnosy už nejsou výnosy z daňového hlediska a proto jsou od daně osvobozeny.

Slevu na vyživované dítě můžete uplatnit i za ten měsíc, ve kterém se narodilo, byť by to byla třeba až k 31.
Autor: scom, Martin Sekanina

Pozor si dejte na zrádné přílohy!

Nejčastější nedostatky obsahují přílohy k daňovému přiznání. Těmi prokazujete, že uplatněné odpočty, slevy a zvýhodnění jsou oprávněné.

■ První přílohu musíte povinně vyplnit v případě, že jste pobírali příjmy z podnikání nebo jiné samostatně výdělečné činnosti. Z ní také vypočtete dílčí základ daně.

■ Druhou přílohu odevzdávají poplatníci daně, kteří měli ve zdaňovacím období příjmy z pronájmu a tzv. ostatní příjmy.

■ Třetí příloha se vás týká, pokud jste během minulého roku čerpali příjmy ze zahraničí. V tom případě byste zároveň měli předložit tzv. Seznam pro poplatníky uplatňující nárok na vyloučení dvojího zdanění.

Mezi další přílohy, které je nutné fi nančnímu úřadu předkládat, patří u účetních jednotek například účetní závěrka.

Osoby čerpající příjmy ze zaměstnání by zase neměly zapomenout na »Potvrzení o zdanitelných příjmech ze závislé činnosti a funkčních požitků« a »Potvrzení o sražených zálohách na daň«.

Pokud vás v roce 2009 platilo více zaměstnavatelů, nechte si tato potvrzení vystavit od každého z nich. Přílohám se nevyhnete ani pokud si snižujete daňovou povinnost nezdanitelnými částmi základu daně, slevami na dani a daňovým zvýhodněním. Odečtení poskytnutého daru doložíte potvrzením o výši daru od jeho příjemce.

Když vás berňák odhalí

Pokud ve vašem přiznání najdou pracovníci finančního úřadu přece jen chybu, nezoufejte. Jedná-li se pouze o nesprávný výpočet, většinou úřad počítá s tím, že není v přiznání záměrně.

Finanční úřad vystaví platební výměr a vy případný rozdíl v uhrazené a předepsané dani doplatíte. Pokud ale správce daně začne o poctivosti uvedených informací vážně pochybovat, zahájí vytýkací řízení, ve kterém vás bude vyzývat, abyste správnost údajů dokázali potřebnými dokumenty.

Doklady o platbách

Uplatňujete-li si odpočty na životní pojištění, penzijní připojištění nebo úvěr na bytové potřeby, nezapomeňte přiložit potvrzení o uhrazených platbách, v případě úvěru o úrocích. Pokud uplatňujete tyto odpočty poprvé, bude fi nanční úřad požadovat i kopii smlouvy o úvěru a kopii smlouvy o koupi bytu nebo výpis z listu vlastnictví a kopii smlouvy o živ. pojištění a penz. připojištění.

Snižujete-li si daň o náklady na vzdělávání, přiložte doklad o úhradě za zkoušky z ověření a uznání výsledků dalšího vzdělávání, popřípadě kopii certifi kátu. O daňovou slevu si můžete snížit vypočtenou částku daně. Dá se uplatnit například na manželku v domácnosti. Pak musíte přiložit také čestné prohlášení manželky o výši příjmů.

Potvrzení o ZTP

Snížit daň si můžete i jako invalidní osoba nebo držitel průkazu ZTP/P pomocí potvrzení příslušného úřadu nebo komise, která o zdravotním stavu rozhodla nebo kopií průkazky ZTP/P. Pokud přiznáváte příjmy jako pracující student, zašlete na úřad také potvrzení o studiu. To se vám bude hodit i v případě, že chcete uplatnit slevu na vyživované dítě.

Zde najdete daňovou kalkulačku, která vám výpočet usnadní.

O dodatečném daňovém přiznání čtěte ZDE