Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Na Olomoucku se převrátil autobus, čtyři zranění

Linkový autobus se převrátil do příkopu
Linkový autobus se převrátil do příkopu  (Autor: Martin Mithofer)
Autor: ČTK, pal - 
26. února 2010
22:54

Zájezdový autobus se třiceti cestujícími se v pátek vpodvečer převrátil nedaleko Šternberka na Olomoucku. Čtyři lehce zraněné lidi převezli záchranáři do nemocnice.

Informuje o tom server iDnes.cz. Nehoda se stala krátce před 19:00 na silnici ve směru od Hnojic do Lužice. Řidič nezvládl úhybný manévr a sjel, zřejmě i kvůli podmáčené krajnici, do příkopu. Čtyři zranění skončili v olomoucké nemocnici.

"Autobus se převrátil na bok. Další podrobnosti přinese vyšetřování," řekla serveru mluvčí olomoucké policie Marta Vlachová.

Nebezpečí na přejezdech

Další nebezpečí mimo mokrou vozovku hrozí řidičům na železničních přejezdech. Ty se v lednu dostaly do centra pozornosti kvůli množství tragických nehod. Začátkem roku zemřelo na železničních přejezdech deset lidí, tedy zhruba čtvrtina celkového počtu takových obětí za celý loňský rok.

Sedm z 10 železničních přejezdů v Česku má nějakou závadu, například špatný výhled, a téměř žádný přejezd nemá v pořádku dopravní značení. Vyplývá to z výsledků dvouletého projektu Centra dopravního výzkumu (CDV), který se zabýval častými nehodami na železničních přejezdech. Informovala o něm dnes Česká televize (ČT). Na českých přejezdech umírá podle ČT třikrát více lidí než v Evropské unii, dosud se však hlavní vina přisuzovala neopatrné jízdě řidičů.

Nejčastějšími chybami železničních přejezdů je podle CDV to, že se ztrácejí v zástavbě nebo je výstražník opticky odsunut z pohledu řidiče, někde šoféry matou dva přejezdy za sebou, jinde stejný druh povrchu, jako je na silnici, způsobí zdánlivé zaniknutí přejezdu, takže řidič nezpomalí. Na některých místech zase kvůli nekvalitnímu povrchu hrozí, že auto na přejezdu uvázne.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi