Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hříbata budou: Pohlavní nemoc v hřebčíně zažehnali

V Kladrubech se narodilo první letošní hříbě Sacramoso Riposada I. Na fotce spolu s matkou Riposadou.
V Kladrubech se narodilo první letošní hříbě Sacramoso Riposada I. Na fotce spolu s matkou Riposadou.  (Autor: Jaroslav Krčál)
Autor: krč - 
20. února 2010
05:00

Dva roky byl hřebčín v Kladrubech uzavřen kvůli pohlavní nemoci metritidě. Nemoc se konečně podařilo vymýtit a pro tamní hřebce tedy končí karanténa. Opět za nimi mohou jezdit klisny z jiných chovů.

„Celkem jsme udělali za dva roky 1500 bakteriologických vyšetření na metritidu. Díky tomu dokonale známe stav celého stáda,“ uvedl krajský veterinář Radek Axman.

Podle něj jsou nyní koně zdraví a může se naplno rozběhnout i prodej zvířat. Kladruby mohou nyní obchodovat i s hřebci, zatímco v karanténě mohli prodávat jen klisny a valachy.

Cena dospělého koně z Kladrub začíná na 150 000 korun. Zvýšit ji může i výcvik. Naopak hříbě lze pořídit od 40 000 korun. Letos by se jich v Kladrubech mělo narodit 40 a dalších 40 ve Slatiňanech, kde je chován starokladrubský vraník.

První hříbě se letos narodilo ve čtvrtek ráno. Je to hřebeček a dostal jméno Sacramoso Riposada I. Je to jméno po otci i matce.

<!-- /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:14.0pt; mso-bidi-font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} @page Section1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} -->

Dva roky byl hřebčín v Kladrubech uzavřen kvůli pohlavní nemoci metritidě. Nemoc se konečně podařilo vymýtit a pro tamní hřebce tedy končí karanténa. Opět za nimi mohou jezdit klisny z jiných chovů.

„Celkem jsme udělali za dva roky 1500 bakteriologických vyšetření na metritidu. Díky tomu dokonale známe stav celého stáda,“ uvedl krajský veterinář Radek Axman. Podle něj jsou nyní koně zdraví a může se naplno rozběhnout i prodej zvířat. Kladruby mohou nyní obchodovat i s hřebci, zatímco v karanténě mohli prodávat jen klisny a valachy.

Cena dospělého koně z Kladrub začíná na 150 000 korun. Zvýšit ji může i výcvik. Naopak hříbě lze pořídit od 40 000 korun. Letos by se jich v Kladrubech mělo narodit 40 a dalších 40 ve Slatiňanech, kde je chován starokladrubský vraník. První hříbě se letos narodilo ve čtvrtek ráno. Je to hřebeček a dostal jméno Sacramoso Riposada I. Je to jméno po otci i matce.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi