Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Při Hubertově jízdě v Kladrubech zemřela jezdkyně: Její dcera chce po hřebčínu milion!

Autor: rc - 
28. prosince 2020
05:07

Tragédie se stala v roce 2016 při Hubertově jízdě v Kladrubech nad Labem. Při jízdě, která uzavírá jezdeckou sezónu, zemřela jezdkyně, která spadla při čtvrtém skoku z koně. Její smrti přihlížela dcera, která se rozhodla hřebčín žalovat a chce po něm a pojišťovně milion korun! Případem se zabýval Okresní soud v Pardubicích. Národní hřebčín, z něhož zesnulá jezdkyně měla vypůjčenou klisnu, vinu odmítá.

Každý rok na podzim, kolem svátku sv. Huberta, se pořádá tradiční Hubertova jízda, jež uzavírá jezdeckou sezónu. V roce 2016 však spanilá jízda v Kladrubech nad Labem dopadla tragicky poté, co jedna z jezdkyň spadla při čtvrtém skoku z koně a na následky zranění zemřela. Jezdkyně podle informací zpravodajského webu iDnes.cz měla vypůjčenou klisnu z Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem, jenž jízdu pořádal.

Smrti ženy přihlížela její dcera, které bylo tehdy pouhých osmnáct let. „Bylo mi dva měsíce 18 let, když se to stalo. Žily jsme jen s mamkou, naši se rozvedli. Měla jsem dyslexii, mamka se se mnou učila,“ uvedla pro výše zmíněný web dcera, která se rozhodla hřebčín žalovat a požaduje od něj a pojišťovny kompenzaci milion korun. „Cena života je daleko dražší, než milion, který chci,“ dodala s tím, že hřebčín pochybil a jízdu měl daleko lépe připravit a provést rozsáhlejší bezpečnostní opatření.

„Klisna, kterou dostala maminka, byla splašená, agresivní a couvala. Na překážky klisna brzdila, jednou dokonce předjela i mastera, tedy toho, kdo celou jízdu vede. To se přitom nesmí. Na čtvrté se to stalo,“ měla uvést u soudu s tím, že její matka zůstala zaklíněna ve třmenu a pětapůlroční klisna na ni šlápla. Hřebčín se však brání. Podle tehdejšího jezdce, jenž pracoval v hřebčíně, Jakuba Macka, jezdkyně nehlásila žádné závady.

Navíc údajně byla klisna zkušená, již předtím absolvovala dvě Hubertovy jízdy. „Na místě je vždy sanita s lékařkou, s níž na podobných akcích dlouhodobě spolupracujeme,“ dodal ředitel Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem Jiří Machek pro iDnes.cz a odmítl tvrzení, že by klisna byla na drobnou jezdkyni příliš velká. Zároveň zavrhl i to, že by jízdu narušoval dron, jimž byla jízda natáčena pro dokument slovenské televize. 

VIDEO: Národní hřebčín Kladruby nad Labem

strejda777 ( 28. prosince 2020 09:45 )

Přesně! Paní určitě neseděla na koni poprvé, takže pokud byl kůň neklidný už od počátku, neměla na něj sedat......bohužel.

Markéta Fourová ( 28. prosince 2020 09:37 )

Hřebčín za to nemůže paní měla jízdu ukončit.

slepenina ( 28. prosince 2020 09:35 )

Kladrubští koně jsou vysloveně pohodový, z koní se prostě padá a to riziko vždy je. Každý kdo na koni jezdí tak by mohl vyprávět těch pádů a i s nohou ve třmenu. Za to určitě hřebčín nemůže.

strejda777 ( 28. prosince 2020 09:17 )

Je to určitě smutné, ale hřebčín s tím asi nemá nic společného. Pokud ta paní na koni jezdila již nějakou dobu a jestli byla ta klisna od počátku nesoustředěná a splašená (jak ta její dcera píše), pak měla paní jízdu ukončit. Přeci to musela sama poznat, že klisnu neukočíruje, ne?

j.p.toman ( 28. prosince 2020 08:38 )

Prostě jí někdo poradil, aby to zkusila.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání