Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Týraná zvířata mají nové domovy. Kozy z balkonu už se pasou, koně jsou ve státním

Video se připravuje ...
Autor: Jana Ulrichová, Kateřina Lang - 
17. března 2020
05:25

Konečně! Chovatelka Marie Vránková (59), která držela hospodářská zvířata v zoufalých podmínkách v rozestavěném domě ve středočeských Číčovicích, definitivně přišla i o koně. Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových, kterému propadli, se je podařilo odebrat a umístit ve státním hřebčinci.

Marie Vránková žila se svými zvířaty v nedostavěném domě obklopena hromadami odpadků. Téměř padesát koz měla na balkoně v prvním patře, koně v přízemí. Podle veterinářů je tím týrala, protože je držela v nevhodných podmínkách, a navíc je zpočátku ani adekvátně nekrmila. Proto navrhli jejich odebrání, které se ale vleklo více než rok. Teprve poté, co se o případ začaly zajímat Blesk tlapky, se věci daly do pohybu.

Kolem domu Marie Vránkové je stále obrovský nepořádek, na odpadcích tam žijí slepice Kolem domu Marie Vránkové je stále obrovský nepořádek, na odpadcích tam žijí slepice | Jana Ulrichová

Odvezli koně

Úředníci z Městského úřadu v Černošicích, pod nějž Černošice spadají, loni v létě odebrali a do náhradní péče přemístili jen kozy, koně, kteří je pokopali, odvézt nedokázali. To se podařilo až nyní, a to Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. „Ve spolupráci se zkušeným veterinářem a pracovníky Zemského hřebčince Písek se nám podařilo odebrat čtyři kladrubské bělouše a převézt je do jejich nového domova Zemského hřebčince Písek,“ uvedl mluvčí úřadu Radek Ležatka. Dodal, že koním zajistili ošetření a očkování.

Teprve Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových se podařilo koně převézt do nového domova ve státním hřebčinci Teprve Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových se podařilo koně převézt do nového domova ve státním hřebčinci | Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových

Kozy k mání

Po převozu do hřebčince čeká tři klisny a hřebce rekonvalescence a nezbytná resocializace, protože byli divocí nezvyklí na přítomnost lidí. Nové domovy má už i většina koz, které byly od loňska v dočasné péči azylu Equittana v Albrechticích u Rýmařova. Na nový domov čeká už jen šest z nich. Zájemci o ně se mohou azylu hlásit.

Většina odebraných koz, které žily původně na balkoně, už má nové domovy Většina odebraných koz, které žily původně na balkoně, už má nové domovy | Equittana

Chybu neuznala

Reportérky Blesk tlapek mluvily i s Marií Vránkovou, která jim tvrdila, že svá zvířata miluje a dává jim to nejlepší. Nařkla je, že jí kozy ukradly, stejně tak jako koně, a prohlásila, že je chce zpátky. Jejich odebrání označila za spiknutí nepřejících sousedů, krajské veterinární správy i úředníků. Koně, kteří jí už nepatřili, se ještě na poslední chvíli pokoušela prodat.

manunu ( 17. března 2020 07:56 )

Zavřít až zčerná.

Zobrazit celou diskusi