Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zeman podepsal zákon tvrdě postihující tyrany zvířat. Pomohly i Blesk tlapky

Autor: ČTK, sova, mav - 
12. března 2020
18:40

Tresty za týrání zvířat a za provozování takzvaných množíren budou přísnější. Za týrání bude hrozit místo pěti až šest let vězení. Přibude nový trestný čin chov zvířat v nevhodných podmínkách ohrožujících jejich život, za který budou moci soudy ukládat v krajním případě až desetileté vězení. Předpokládá to poslanecká novela, kterou ve čtvrtek podepsal prezident Miloš Zeman. O jeho podpisu informoval Hrad. Na problematiku týrání zvířat a potřebu přísnějších trestů pro jejich pachatele dlouhodobě upozorňuje projekt Blesk tlapky.

Soudy budou také moci podle novely samostatně ukládat zákaz chovu zvířat. Novela trestního zákoníku bude účinná od třetího měsíce potom, co vyjde ve sbírce.

Novelu poslanci schválili i díky tlaku projektu Blesk tlapky, který se problematice dlouhodobě věnuje. Zvýšení trestních sazeb podle organizace Hlas zvířat mimo jiné umožní soudcům v nejbrutálnějších případech zvážit, že pachateli uloží i nepodmíněný trest odnětí svobody.

Fiasku pomohl zabránit Senát

Nebude možné podmíněné zastavení trestního stíhání. V případě nejzávažnějších organizovaných trestných činů bude policie moci podle organizace nasazovat odposlechy a usnadní se nařizování domovních prohlídek. V prosinci stejnou novelu zákona poslanci odmítli, tehdy ke schválení chybělo šest hlasů.

Video  „Množitelé mají z novely strach,“ říká její spoluautor. Pro Blesk tlapky jde o jeden z vrcholů  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Trestný čin chovu v nevhodných podmínkách a trest zákazu chovu zvířat míří na provozovatele tzv. množíren. Množíren se týká i vládní novela, která je ve Sněmovně po úvodním kole. Obsahuje jejich vymezení a rovnou je zakazuje. Za provoz takového zařízení, které slouží zejména k rozmnožování psů nebo koček za účelem zisku z jejich prodeje, by hrozila až půlmilionová pokuta.

ohrazenice ( 17. března 2020 17:48 )

Co takhle zpřísnit tresty majitelům psů kteří napadnou a pokoušou i děti. Poslední případ je u nás že vlčák pokousal v restauraci hosta.

ohrazenice ( 17. března 2020 17:45 )

Bolševický sajrajte to je pan prezident kterého si vybral národ a ne jako ochlasta Havel kterého 3x dosadila zločinecká KSČ.

vosavopruz ( 16. března 2020 14:51 )

až nějaký sadista půjde za (u)týrání zvířete bručet,tak tomu uvěřím.Zatím to jsou jenom kecy.

okluznifranta1 ( 15. března 2020 17:32 )

EMAN Zeman ještě dejchá???

bibijana ( 13. března 2020 14:34 )

Celých 31 let všechny dřívější vlády, zákonodárci a senátoři byli lhostejní k utrpení zvířat. Snad až teď se začnou zločiny na zvířatech pořádně trestat. Díky všem, kdo se přičinili! Děkuji poslancům, senátorům, premiérovi a panu prezidentovi. Velké díky!!!

Zobrazit celou diskusi