Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Poslanci po tlaku Blesk tlapek rozhodli: Tresty pro „nechutné“ množírny a tyrany zpřísní

Aktualizováno -
3. března 2020
19:11
Autor: ČTK, Mii - 
3. března 2020
19:03

Tresty za týrání zvířat a za provozování takzvaných množíren budou přísnější. Rozhodla o tom v úterý Sněmovna, která přistoupila na senátní úpravy novely. Poslaneckou předlohu nyní dostane k podpisu prezident Miloš Zeman. Poslanci tak rozhodli i díky tlaku projektu Blesku, který se týraným zvířatům dlouhodobě věnuje.

Za týrání bude hrozit místo pěti až šest let vězení. Za chov zvířat v nevhodných podmínkách ohrožujících jejich život budou moci soudy ukládat v krajním případě až desetileté vězení.

Všechny případy, kde pomohly Blesk tlapky, najdete ZDE.

Sněmovna původně schválila jen to, že soudy budou moci samostatně ukládat zákaz chovu zvířat až na deset let pro jednotlivce a až na 20 let pro firmy. Zpřísnění trestních sazeb odmítla i na základě námitek právníků, že jsou příliš vysoké vzhledem k trestům za násilí na lidech.

Tyrani budou moci jít do vězení

Zvýšení trestních sazeb podle organizace Hlas zvířat mimo jiné umožní soudcům v nejbrutálnějších případech bez omezení zvážit, že pachateli uloží i nepodmíněný trest odnětí svobody. Nebude možné podmíněné zastavování stíhání. V případě nejzávažnějších organizovaných trestných činů bude policie moci podle organizace nasazovat odposlechy a usnadní se nařizování domovních prohlídek.

Také zákaz chovu zvířat míří na provozovatele množíren. Dodržování zákazu má kontrolovat veterinární správa.

Množíren se týká i vládní novela, která je ve Sněmovně po úvodním kole. Obsahuje jejich vymezení a rovnou je zakazuje. Za provoz takového zařízení, které slouží zejména k rozmnožování psů nebo koček za účelem zisku z jejich prodeje, by hrozila až půlmilionová pokuta.

Video  Jan Hamáček o přísnějších trestech z týrání zvířat  - Blesk TV
Video se připravuje ...

JsemPejskarnoaco ( 6. března 2020 19:07 )

Jaké čokli co si to vůbec dovolujete ? Taky vám někdo říká blbá krávo nebo ***e? Ale měl by možná by jste potom nenadával na pejsky kteří za nic nemohou. Koranovirus řeší jen idioti je jasné že se tím nakazí jen důchodci kteří i na to zemřou proto že na to nemají už silnou imunitu ale asi jak vidím tak neví že mladí se dokážou uzdravit proto že mají silnou imunitu a taky mě *** že si myslí že jím nějaká blbá roužka pomůže to je až k smíchu tohle

dietr ( 5. března 2020 00:07 )

To čipování bylo teda k čemu? Hlavní důvod bylo zrušení množíren a problémů s tím spojených. Mě to stálo skoro litr, čas a nervy, a vše zbytečně. Takže zase o jednoho voliče míň.

bouda1920 ( 4. března 2020 16:09 )

Pokud v Česku nebudou konečně hodně vysoké tresty za vše hnusné a špatné a týrání NIC se NEZMĚNÍ !!!!­!!!!!!­!!!!!!­!!!!!!­!!!!!!­!!!!!!­!!!!!

bibijana ( 4. března 2020 09:16 )

Tak je to jasné, patříš ke zrůdám, kteří týrají zvířata. Táhni do pr-d-ele a do pekla. Mám tě poznamenaného jako tyrana zvířat, lidská zrůdo!

Deneček ( 4. března 2020 06:46 )

Jak je tam to známé "až",tak to vypadá pouze na podminku.

Zobrazit celou diskusi