Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Úspěšný boj proti množírnám a vše o čipování psů! Takhle pokročila řešení problémů, na něž Blesk upozorňoval

Poslanci schválili další zpřísnění pro množírny
Poslanci schválili další zpřísnění pro množírny  (Autor: Archiv Blesku )
Autor: red - 
8. ledna 2020
14:56

Zmučení psi v klecích, vysílené feny a předávání nemocných či příliš mladých štěňátek u benzinek, aby drobeček vzápětí novému majiteli umřel v dlani. I tak vypadá hororová živnost těch, kteří provozují množírny. Na případy, u kterých tuhne v žilách krev, setrvale upozorňujeme už od listopadu roku 2018 v rámci projektu Blesk Tlapky. A z politiků se nám podařilo dostat přísliby legislativních opatření, která by měla ukončit pověst Česka jako »centrální evropské množírny«. Co už se podařilo? Kde naši zákonodárci selhali? A co by mohlo projít ještě letos?

Novela veterinárního zákona

Co obsahuje: Aby se zamezilo množírnám, každý chovatel, který má tři a více fen (dosud se hlásil až počet 5 fen), se musí nahlásit na veterinární správu a počítá se každá fena v domácnosti. Pokuta za nedodržení oznamovací povinnosti je 50 tisíc. Novela z dílny ministerstva zemědělství obsahuje také povinné čipování psů.

Co prošlo: Novela jako celek už prošla legislativním kolečkem, na konci prosince loňského roku ji podepsal prezident a už platí.

Jak to je s čipováním?

➤ Od letošního roku je očkování proti vzteklině platné, jen pokud je pes označen mikročipem. Od poloviny ledna se zvýší pokuta za neočipované psy z 20 na 50 tisíc korun.

➤ Štěňata musí být očipována nejpozději v době prvního očkování proti vzteklině, tedy nejpozději v době 6 měsíců věku.

Čipování není povinné pro psy, kteří mají jasně čitelné tetování provedené před 3. 7. 2011.

➤ Centrální registr psů se plánuje až od roku 2022, takže zatím nemáte zaručeno, že pomocí čipu se zrovna váš ztracený pes najde.

Zákon proti týrání zvířat

Co obsahuje: Další zákon z rezortu zemědělství defi nuje pojem množírna a také podmínky, v nichž zvířata nesmějí být chována. Sankci za nedodržení stanovuje až na 500 korun. Každý chovatel bude navíc muset novému chovateli předat kopii evidenčního listu vrhu štěňat s uvedením konkrétního převáděného štěněte.

Při prodeji nebo darování štěněte mladšího 6 měsíců bude muset chovatel novému majiteli předat i informace o krmení psa a následné péče o něj. A fena může mít za dva roky maximálně tři vrhy. Štěně bude moci být odebráno nejdříve po 50 dnech života. U koček je počet vrhů stejný jako u psů, koťata bude možné odebrat po 12 týdnech.

Co prošlo: Zákon jako celek prošel v prosinci úvodním čtením ve Sněmovně.

Novela trestního zákoníku

Co obsahuje: Novela z klubu TOP 09 definuje množírnu a navrhuje přísnější tresty pro ty, kdo tyto psí koncentráky provozují. Za týrání zvířete ukládá 6 měsíců až 3 roky ve vězení a penále se stupňuje až na 10 let za provozování množírny v organizované skupině působící ve více státech.

Co prošlo: Podle některých vzpoura, podle jiných podraz. Navzdory dohodě mezi poslaneckými kluby nakonec v druhé polovině prosince 2019 klíčové části novely o trestech neprošly.

Hlasování se zdržela velká část poslanců ANO, ODS, KSČM a KDU-ČSL. Prošla jen pasáž zakazující držení zvířat a chovu na 10 let, pokud by byl dotyčný shledán vinným z týrání zvířat. Teď je míč na straně Senátu, neočekává se ale, že něco zmůže. »Topka« chce proto novelu navrhnout znovu.

VIDEO: Čipovat staršího psa? „Má to smysl,“ říká veterinářka

Video  Čipovat staršího psa? „Má to smysl,“ říká veterinářka  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Uživatel_5372058 ( 3. listopadu 2023 12:31 )

Účinný by mohl být zákon nařizující majiteli zvířete, které nemá průkaz původu jeho kastraci. Takto to funguje i v některých zemích USA. Každý majitel, který navštíví veterinární ambulanci kvůli povinnému očkování zvířete je zaregistrován a informován o povinnosti kastrace zvířete bez průkazu původu a lékař je povinen dle zákona tuto kastraci provést. Majitel je poté dle zákona povinen tento úkon uhradit. Cena kastrace se nyní v ČR pohybuje okolo ceny měsíční krmné dávky pro zvíře, což je pro většinu majitelů zvířat cena se kterou musí při chovu zvířete počítat.
V tomto případě si myslím, že by to výrazně pomohlo omezit chov zvířat bez průkazu původu, a tím pádem i divokých množíren, protože tím pádem by množírny nedávaly ekonomický smysl.
Toto nařízení by potom poskytlo i lepší nástroje pro kontrolu chovů a ukončení diskusí zda 3 kusy je moc nebo málo a zda jsou podmínky daného chovu vhodné či nevhodné.

mujblesk ( 9. ledna 2020 10:49 )

To je všechno hezký, ale pořád málo. Přitom by hodně pomohlo, kdyby tresty se staly tresty a ho-va-da co týrají zvířata konečně dostávali tresty natvrdo a šli sedět !!! K čemu zákon, kdy můžou dostat třeba až 5 let -když nedostanou ani půl roku ! Kdyby bylo v zákoně třeba jen až na 2 roky, ale ty 2 dostali, bylo by to mnohem lepší. Takhle jim stále v podstatě žádné roky nehrozí, vždy se najdou nějaké výmluvy a možnosti že dostane max pokutu a jde domů. Kdy si poslanci uvědomí, že lidi kteří týrají a vraždí zvířata, se tak chovají, nebo brzy začnou i k lidem... Vždyť většina násilníků a vrahů začínalo svoje násilí právě na zvířatech !!! Je to rovnice a je jedno jestli to udělal poprvé. Pod hrozbou směšného trestu naslibuje hory doly, ale povahu to nezmění a vše je jen otázkou času, kdy se to bude opakovat a ještě přitvrdí !

agfor ( 9. ledna 2020 07:16 )

Čipování ve věku 6 měsíců množírnám nezabrání. V té době jsou štěňata dávno prodána.

CAVESMAN ( 8. ledna 2020 15:18 )

A co lidské množírny ? Kdy se s tím něco udělá ?

Zobrazit celou diskusi