Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rumunka měla v krvi 7,55 promile alkoholu

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: shutterstock.com)
Autor: ČTK, šim - 
12. února 2010
09:02

Pětašedesátiletá Rumunka zřejmě neznala svou míru. Až dosud! 7,55 promile. To je hladina, kterou ji lékaři naměřili v krvi poté, co byla hospitalizována v nemocnici ve městě Iaši na severovýchodě Rumunska.

Napsal to na svých stránkách zpravodajský server Romanian Times. Extrémní hladina alkoholu v krvi pětašedesátileté ženy lékaře šokovala. Sama Rumunka může zřejmě mluvit o štěstí, že takové množství alkoholu přežila.

Kolik toho vypila není známo. Naměřené údaje ale odpovídají u člověka s váhou 70 kilogramů asi 18 naráz vypitým dvanáctistupňovým pivům. Podle webu alkoholmetr.cz by se takový jedinec zcela zbavil stop alkoholu v krvi po 50 hodinách.

Podle odborníků upadá většina lidí už při necelých čtyřech promile do bezvědomí nebo hlubokého opileckého spánku. Pokud ještě jsou při vědomí, podléhají iluzím - vidí, co není, a nevidí, co je. Nemohou vnímat rychlost, nereagují skoro na nic a nedokážou koordinovat pohyby.

Do českých statistik alkoholových rekordmanů se nejvýše zapsal zřejmě Milan Čurda, který v květnu 2005 nadýchal na Semilsku po nehodě s fekálním vozem téměř osm promile alkoholu. Celosvětovým "přeborníkem" je údajně jistý Polák, kterému naměřili 12,3 promile alkoholu v krvi.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi