Stalo se to pár minut poté, co Osmanyho bratr odvezl v Havaně na letiště. Osmany byl na Kubě na dovolené. Ve chvíli, kdy už Osmany seděl letadle, narazil do bratrova auta opilá řidič a na místě ho zabil. "Je to pro mě a rodinu hrozná tragédie,“ svěřil se Nedělnímu Blesku slavný návrhář, jehož modely obléka Dagmar Havlová či Ivana Trump.

Zprávu o smrti bratra se Osmany dozvěděl těsně po přistání na pražské Ruzyni. Na místě se zhroutil. Až o pár hodin později byl schopný vnímat, co se na jeho rodné Kubě stalo.

„Řidič pod vlivem alkoholu bratrovi nedal přednost zprava a do jeho vozu naboural džípem. Byla to prý strašná rána. Brácha byl hned mrtvý,“ řekl Nedělnímu Blesku zdrceně návrhář. Ten s rodinou trávil na Kubě celý leden. „Když jsem se tu zprávu po přistání dozvěděl, bylo mi opravdu strašně,“ dodal Laffita, který okamžitě letěl zpátky za zničenou rodinou.

„Byli jsme si velmi blízcí, dokonce nám s bratrem přezdívali dvojčata,“ vzpomíná Osmany na bratra, který žil na rozdíl od něj celý život v Havaně a pracoval jako automechanik. Zbylo po něm pět dětí, čtyři děvčátka a jeden chlapec. Kvůli truchlící rodině uznávaný návrhář zrušil všechny pracovní nabídky a dokonce o několik týdnů posunul módní přehlídku kolekce pro nadcházející sezonu.

Fotogalerie
1 fotografie

Kdo je Osmany Laffita?

Dráhu módního návrháře zahájil Laffita velmi brzy. Po studiu prestižní umělecké školy San Alejandro v rodné Havaně začal pracovat jako redaktor kubánského módního časopisu. Ve 22 letech přijel do České republiky, kde se mu natolik zalíbilo, že se zde rozhodl usadit, a jeho kariéra se začala postupně rozrůstat.

Během 90. let sbíral zkušenosti v módních domech Versace či Kenzo. V září roku 1999 se vydal na dráhu módního návrháře. Laffita získal celou řadu prestižních módních ocenění a pravidelně svoje kolekce prezentuje i v Paříži, New Yorku nebo v Miami. Jeho smyslný, provokativní a zároveň velmi ženský styl si oblíbila celá řada známých žen - Dagmar Havlová, Ivana Trump, nebo princezna Ubol Ratana z Thajska. V Česku pro něj nejčastěji předvádí modelky Simona Krainová, Tereza Maxová, Iva Kubelková, Diana Kobzanová nebo Kateřina Průšová.