Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

22 důvodů, proč máme rádi premiéra Fischera

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: Tomáš Belica - 
1. února 2010
05:55

U kormidla je jen deset měsíců a byla to jeho vláda, která občanům naordinovala utahování opasků. Přesto je Jan Fischer (59) nejoblíbenějším českým politikem.

Blesk mezi Fischerovými spolupracovníky a politology zjišťoval, proč je premiér tak oblíbený.

Jedničkou nebo dvojkou by podle agentury STEM práci premiéra jen za loňský rok oznámkovalo 61 % lidí. Podle průzkumu SANEP Fischerovi zase věří skoro 83 Čechů ze sta. A to i přesto, že vláda pod jeho vedením zavedla úsporná opatření, která se dotýkají všech.

„To, co premiér a vláda dělá, není kvůli popularitě, ale proto, že to dělat musí,“ tvrdí Fischerův mluvčí Roman Prorok a dodává: „ Popularita pana premiéra těší, ale nepřeceňuje ji. Ví, že je to vrtkavá věc.“

1) Má zkušenosti
Ví, jak vláda funguje. Než se stal premiérem, šest let se jako šéf statistického úřadu jednání vlád účastnil. Předtím ještě 10 let coby náměstek.

2) Nepodléhá emocím
Je nekonfliktní a snaží se dosáhnout shody. „Ví, že funkce premiéra není konfrontační,“ říká politolog Zdeněk Zbořil.

3) Ví, co je nutné
Podle Zbořila zná Fischer priority: „Když je nutné schvalovat rozpočet, nebude se premiér zabývat třeba zákonem o norování a liškách.“

4) Umí vysvětlovat
Lidé snáze překousnou fakt, že si musejí utáhnout opasky, když se jim to dobře vysvětlí. „A ne když jim to naservíruje nějaký arogantní trouba,“ říká Zbořil.

5) Umí naslouchat
Schopností naslouchat si váží Fischerův mluvčí Roman Prorok: „A to i názorům, se kterými se neztotožňuje, pokud jsou sdělovány slušně.“

6) Vzdělání a slušnost
Korektní jednaní a slušnost jsou nejčastěji skloňované premiérovy vlastnosti. Vedle toho si jeho spolupracovníci cení vzdělání.

7) Co řekne, platí
To alespoň tvrdí jeho ministr financí. „Cením si, že má podobné názory a odvahu konat nepopulární, ale nezbytné kroky,“ říká Eduard Janota.

8) Politika je poslání
Karel Schwarzenberg oceňuje, že „Fischer prosazuje politiku, kterou považuje za správnou a také toho, že by z funkce premiéra nerad nějak těžil.“

9) Je nestraník
Velké plus. Nemá totiž skupinu odpůrců z řad voličů jiných stran. „Popularitu tak může sbírat zleva i zprava,“ říká politolog Tomáš Lebeda

10) Není populista
„Jsem rád, že je populární, a že není populista,“ říká Janota. Podle Lebedy může být Fischerova pragmatická politika lidem sympatická.

11) Ví, kdy skončit
Je si vědom toho, že v politice nebude věčně a ani si takové ambice nedělá. Premiérování mu ale nechtěně prodloužily zhacené volby.

12) Tichý, ale umí se ozvat
„Fischera nikdo neškolí. Fischer je dost vzdělanej na stará kolena,“ pokáral jednou novináře. Po Martinu Bursíkovi žádá omluvu za nařčení kvůli korupci.

13) Překousne nutné zlo
Ví, že život s ochrankou je cena, kterou musí jako premiér platit. Jako jediný šéf vlády také Fischer s ochrankou podstoupil simulovaný útok.

14) Dobrý vypravěč
I když se to nezdá, podle manželky je zábavný. „Netřískáme se do stehen od rána do večera, ale umí pěkně vyprávět,“ svěřila se Dana Fischerová.

15) Prostě chlap
Je zaneprázdněný, takže na nějaké domácí práce ho neužije. „Skoro to vypadá jako reklamace, ale manžel doma nepomůže s ničím,“ tvrdí jeho žena.

16) Je šetřivý
Přestože na ČSÚ bral zhruba 90 tisíc a jako premiér přes sto šedesát, nerozhazuje. Bydlí v  paneláku a v Týnci nad Sázavou má obyčejnou chaloupku.

17) Vychází s Klausem
Podle Zbořila je Fischer od roku 1990 zřejmě první premiér, který se nedostal do křížku s prezidentem. Naopak, Václav Klaus si Fischera váží.

18) V oblékání se poučil
Z dobře míněné kritiky svých neforemných a nenápadných obleků se poučil a už se obléká mnohem kvalitněji a lépe.

19) Dobrý šéf
Bývalí kolegové z ČSÚ na něj vzpomínají jako na »vynikajícího šéfa«. Také jako na velice pracovitého, lidského a nikdy ho prý neslyšeli křičet.

20) Umí se kát
Před rokem 1989 byl Fischer v KSČ. Říká ale, že na členství hrdý není. „Vyřizuji si to posledních dvacet let sám v sobě,“ přiznal před časem.

21) Bez afér
Najít na pověsti premiéra skvrnu je těžké. Je to i tím, že si své soukromí dost chrání. Politické body medializací rodinného života prostě nesbírá.

22) Smysl pro tým
Individualista v mé vládě by to měl těžké, řekl kdysi Fischer. „Oceňuji, že ministři pracují jako tým,“ potvrzuje šéf resortu dopravy Gustav Slamečka.

zirafa ( 2. února 2010 09:59 )

ale jdi, ty logiku, NENÍ to překlep - ovčan = občan bez mozku, který jde jak ovce za svým pastýřem.....

domovnik ( 1. února 2010 17:59 )

ON PROSADÍ S VLÁDOU ZÁKAZ PŘEDJÍŽDĚNÍ KAMIONŮ NA D1, ČÍMŽ VYDRBÁ S CELOU AUTO LOBY A NÁM ZAJISTÍ PLYNULOU JÍZDU.S přáním ať se ti daří p.Fišere a kamiony jenom vpravo, PaS

logicky ( 1. února 2010 17:23 )

je to překlep, protože B je na klávesnici vedle V, al eo to víc je to zajímavé, jakoby podvědomé

gogo ( 1. února 2010 15:47 )

Tak to jsem skutečně dojatý. Až jsem si musel zamáčknout slzu... Pokud se mnou budeš ještě někdy souhlasit (o čemž vážně pochybuji), tak prosím předem jemně upozornit, abych neomdlel !

gogo ( 1. února 2010 15:45 )

Fantazie ? Realita. Nebo se domníváš, že dosud žádný nepohodlný politik nebyl zprovozen ze světa ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa