Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Policisté a hasiči: Kuriozní případy v roce 2009

Místo aby zloděj utíkal, podlehl chvilkové únavě a zdříml si přímo na místě činu.
Místo aby zloděj utíkal, podlehl chvilkové únavě a zdříml si přímo na místě činu.  (Autor: profimedia.cz)
Autor: Jana Chmelíková - 
3. ledna 2010
05:00

Jako každá práce, i ta policistů nebo hasičů má své světlé i stinné stránky. Na jaké příhody z roku 2009 policisté a hasiči jen tak nezapomenou?

Neplatit se nevyplácí
V listopadu řešili kuriózní případ policisté z Pardubic. Tam se na muže zákona obrátila žena, kterou v noci na ulici přepadli žena a muž a proti její vůli ji ostříhali, napadenou ženu nůžkami dokonce i lehce poranili. Až vyšetřování ukázalo, že si napadená nechala prodloužit vlasy, za což své kadeřnici údajně nezaplatila. Kadeřnice se naštvala a usoudila, že když ona nemá peníze, nebude mít její zákaznice ani vlasy.

Nezničitelná ocel
V posledních letech je velmi populárním materiálem pro výrobu šperků chirurgická ocel. V uplynulém roce museli hasiči v různých krajích osvobozovat muže i ženy ze zajetí prstenu z téměř nezničitelné chirurgické oceli. Za ilustrativní lze považovat událost, která se odehrála hned na začátku roku 2009 v Havířově. Zde museli hasiči vyjet do místní nemocnice, kde se doktoři marně snažili sundat takový prsten z nateklého prstu jistého mladíka. Chirurgická ocel je velmi, velmi odolný materiál, hasiči však na prstýnek nakonec vyzráli. Použili speciální pilník a po dvaceti minutách mravenčí práce dokázali prsten přepilovat a mladíka z bolestivého sevření vysvobodit.

Pozor, teroristi!
Staršímu muži z Brna došel 28. ledna dopis z pojišťovny. Ta k úřednímu dopisu připojila leták, v němž klienty ujišťuje, že finanční krize jejich peníze neohrožuje. Pro zvýšení reklamního účinku nechala leták naparfémovat vůní. Muži tato vůně ale nesedla, zatočila se mu hlava a ucítil menší nevolnost. Dopis proto vložil do sáčku a odnesl jej na hygienickou stanici. Hygienici ihned přivolali hasiče. Vybaveni ochrannými prostředky pak hasiči zásilku dopravili do speciální chemické laboratoře v Tišňově. Z chemické analýzy vyplynulo, že se nejednalo o toxickou nebo nebezpečnou látku. Aroma letáku tvořily neškodné vonné látky, které mimo jiné produkují citrusové plody nebo smrky. Na závěr je třeba zdůraznit, že dotyčný jednal naprosto správně. Opatrnosti není nikdy nazbyt, a to v zájmu zdraví vlastního i ostatních.

Obarvený lupič
19. listopadu byla přepadena pobočka banky v Jablonci nad Nisou. Pětatřicetiletý muž z Berouna pod pohrůžkou fyzické likvidace a výbuchu trhaviny na pobočce donutil pokladní vydat řádově desítky tisíc korun. Pokladní mu ale při předání mezi bankovky vložila ochranou kapsli s reflexní oranžovou barvou. Zloděj tak sice s penězi odešel, ale kapsle záhy explodovala a obarvila mu ruce a obličej. Pachatel se snažil barvu smýt, to se mu ale nepodařilo. Přesto měl tu drzost, že nejprve taxíkem a poté autobusem ČSAD ujížděl do sousedního Liberce, kde byl zadržen.

Místo mrkve naháč
Jednoho říjnového odpoledne, blížila se zrovna třetí hodina odpolední, na linku 158 volal šokovaný člověk ze Svítkova. Tomu se totiž na zahrádce neurodila zelenina, ale svlečený chlap! Muž, který se na soukromý pozemek dostal otevřenou brankou, se začal před zděšeným majitelem zcela obnažovat. Na místo byla okamžitě vyslána policejní hlídka, která na místě muže zastihla už jen v ponožkách a slipech. Ta po svém příjezdu osmačtyřicetiletého chlípníka umravnila a potrestala. Za veřejné pohoršení dostal naháč blokovou pokutu ve výši 500 korun. Na otázku, proč se obnažoval na cizí zahradě, se nevyjádřil. Prostě se jen v klidu oblékl, zaplatil a takřka beze slova odešel.

Usnul na lupu
Jaké překvapení zažil šestapadesátiletý majitel chaty v Hradce Králové, když v pondělí 9. prosince našel vevnitř na gauči spícího zloděje. Přivolané policejní hlídce se dvacetiletý mladík na místě doznal. Chatu totiž vykradl už v pátek 6. prosince, kdy ukradl předměty za tři sta korun. V neděli se ale vrátil, aby v chatě přespal. Nakonec se přiznal k vykradení i vedlejší chaty a během vyšetřování mu policisté prokázali ještě jedno další vloupání.

Prozradila zloději PIN
Na konci listopadu byla okradena žena z Hradce Králové. Ta si během vykládání zboží na pás odložila i peněženku. Když chtěla zaplatit, peněženka tam už nebyla. Žena neváhala a hned volala svému manželovi, aby jí v bance zablokoval platební kartu a do telefonu mu nadiktovala i PIN. Jenže zloděj stál patrně jen opodál a PIN zaslechl. Nelenil a majitelce z účtu ještě tentýž den zmizelo 18 tisíc korun.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi