Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V Kosovu se kšeftovalo s orgány zajatých Čechů!

Násilně odebrané orgány byly prodávány do Saúdské Arábie, Turecka, i dalších zemí.
Násilně odebrané orgány byly prodávány do Saúdské Arábie, Turecka, i dalších zemí.  (Autor: Pavel Ryšlink)
Autor: rvs, INT - 
28. prosince 2009
16:57

Po skončení války se Srbskem v roce 1999 údajně kosovští Albánci brali zajatým vojákům a civilistům orgány a obchodovali s nimi. Nyní se objevila nová šokující informace: Mezi zajatci byli zřejmě i Češi!

„Šlo i o jiné lidi než Srby a nealbánské obyvatele Kosova. Předpokládá se, že tam byli nějací Rusové a Češi,“ uvedl srbský prokurátor pro válečné zločiny Vladimir Vukčevič pro srbský deník Blic.

Okolnosti kšeftování s orgány připomínaly hororový film. Podle informací deníku Právo probíhalo odnímání orgánů v takzvaném žlutém domě v albánském městě Burel. Ve speciální pitevně byly zajatcům odebrány ledviny, játra a srdce. Ty se pak podle prokurátora Vukčeviče prodaly například do Turecka a Saúdské Arábie, ale i například do Švýcarska a Německa.

„Švýcar a Němec se nejspíš objevili mezi příjemci ledvin, jater a dalších orgánů, odebraných v Albánii. Přes prostředníky byly orgány prodány v hrůzyplné a perfektně organizované operaci, do níž se zapojila soukromá letadla a milióny dolarů,“ napsal deník Washington Times.

Kosovští Albánci všechna nařčení odmítají a označují je za propagandu. Není to pravda. Může si psát, co chce, ale na této historce není zbla pravdy,“ reagoval mluvčí Ochranného sboru Kosova (vznikl z UCK) Semsi Sula na knihu Lov: Já a váleční zločinci od exžalobkyně haagského tribunálu Carly del Ponte, kde se o obchodu s orgány mluví.

Důkazy o zrůdném obchodě údajně zničil haagský tribunál pro válečné zločiny v bývalé Jugoslávii. „Ve ‘žlutém domě‘ se našel použitý lékařský materiál a stopy krve na podlaze. Doličné předměty byly poslány do Haagu k analýzám, výsledky však nikdy nepřišly, protože materiál byl zlikvidován, tvrdí britský novinář Michael Montgomery. Kauzu v současnosti vyšetřuje Rada Evropy.

zamlzena ( 4. ledna 2010 15:10 )

Jsou zřejmě na podobné úrovni jako většina pisatelů. Jsem názoru, že se zaspalo a naopak Chorvatsko mělo být uznáno a to velmir ychle, a občanské války se nerozjely takovým způsobem jakým se rozjely.Nacionalistické cítění bylo na Balkáně a kázeň udržet dovedl jen Tito, kterého si vážila většina občanů ve všech republikách. Jsou to velmi rozdílné národy, různá náboženství a když Tito zemřel, bylo lépe aby se osamostatnili, jenže Srbi chtěli velkou Jugoslavii. Miločevič byl neštěstím nejen pro bývalou Jugoslavii, stejně jako Bush maldší byl neštěstím nejen pro USA.

sirena ( 4. ledna 2010 13:52 )

Bohužel, máte pravdu. Předchozí vláda opravdu nebrala zřetel ani na základní slušnost ani na to,co si občané přejí. A vesele v tom její představitelé pokračují a májí hlavně v Praze a mezi mladými potencionální voliče. Nechápu jak mohlo být uznáno Kosovo jako samostatný stát. Vždyť jsou to Kosovští Albánci, kteří si přivlastnili území Srbska.To se nemělo stát.

vlnkavelika ( 28. prosince 2009 21:58 )

pokakané vlády EU nezávislost nikdy uznat neměli, jelikož je to zcestné vůči srbům kteří tam žijí.. a taky je to pořád v Srbsku tak jakýpak štráchy. Chtělo by to dostat z prava, zleva a kašlat co si EU myslí Přemyšlím na co jim je ta tzv. nezávislost,když je tam šílená nezaměstnanost a je stejně ovládaná mafii!!! Co si taky myslet o válečném zločinci který se dovoluje nazývat premiérem,který se osobně účastnil masakrů a vyvraždování srbů a dalších národností..a za které nikdy nebude odsouzen jako řada dalších šmejdů!!! Tak jak už to bývá v EU se schová každý zmetek

bosomfriend ( 28. prosince 2009 19:44 )

vlada presto uznala Kosovo. Vrahum Masinum dali medaile. A oni porad vladnou pol. stranam a hybou spolecnosti. Jak dlouho bude trvat, nez se Cesi proberou ze zleho snu otrokarskeho kapitalismu s lidskou tvari, kde si mohu svobodne umrit z hladu pod mostem. Socialni smir byl porusen a nikdo proti tomu nic nedela .

beruschka7t ( 28. prosince 2009 18:22 )

když se zajatí vojáci a civilisti porcují na orgány, je to zajímavost. pokud se tak děje Čechům - je to horor. Zajímavé.

Zobrazit celou diskusi