Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

11. prosince 1989: Pryč s ostnatými dráty

Pohraničníci tak konečně strhávali pletivo, odvalovali betonové sloupy...
 (Autor: Archív)
Autor: ČTK, rum - 
11. prosince 2009
05:00

Po 40 letech izolace, devizových příslibů, cestovních doložek a střežených hranic přišlo vysvobození. Přesně před 20 lety se začaly stříhat ostnaté dráty oddělující naši republiku od zbytku světa.

„Od ranních hodin začali dnes vojáci útvaru velitelství pohraniční stráže Bratislava odstraňovat ženijně-technické zátarasy v hraničním pásmu u Děvína. Toto opatření se uskutečňuje na základě rozhodnutí federální vlády,“ informovala agentura ČTK.

Podél děvínské Nové Vsi a Rusovců byla železná opona dlouhá 31 kilometrů. Pohraničníci tak konečně strhávali pletivo, odvalovali betonové sloupy... Postupně se hraniční zátarasy bořily i na ostatních místech ČSSR.

To byl velký signál i pro emigranty a krajany žijící ve světě. Váhali, zda navštívit své blízké. Stále se obávali postihu. „Rozhodnutím prezidenta ze dne 9. prosince byl trestný čin opuštění republiky generálně amnestován,“ upozorňovala ČTK. Přesto politická hnutí žádala po vládě, aby toto stanovisko jasně zopakovala na mezinárodní úrovni. Toho roku mnohé rodiny prožívaly Vánoce, které byly po desítkách let úplně jiné. Rodiny se konečně mohly spojit.


Výzva čtenářům Na tvorbě seriálu se můžete podílet i vy. Pokud máte nějaké zajímavé fotografie či dokumenty z událostí roku 1989, rádi je v seriálu uveřejníme. Posílat je můžete na adresu tip@blesk.cz.


Zítra čtěte: Komise k 17. listopadu: Velel Štěpán!

Zobrazit celou diskusi