Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Klaus na olympiádu do Kanady nepojede. Kvůli vízům!

Václav Klaus
Václav Klaus  (Autor: EPA)
Autor: ČTK - 
1. prosince 2009
20:00

Prezident Václav Klaus zřejmě nepojede na zimní olympiádu do kanadského Vancouveru. Je rozladěn, že Kanada zavedla v červnu víza pro české občany! Řekl to v úterý na křtu knihy jeho manželky Livie.

Klaus víza po jejich zavedení kritizoval kvůli tomu, že komplikují život mnoha českým občanům. Uznal, že Kanada má na takové rozhodnutí jako suverénní země právo, ale při jednáních s kanadskými diplomaty opakovaně dával najevo, že ho tím Kanada nepotěšila.

Vízovou povinnost Kanada obnovila v půlce července kvůli tomu, že za oceánem hromadně žádali o azyl čeští občané především z řad Romů. Někteří si stěžovali na diskriminaci, na druhou stranu se objevovaly informace, že jen využívají tamní benevolentní azylový systém a jeho dávky.

V Praze vyvolalo rozhodnutí Ottawy velké rozladění, česká diplomacie se obrátila na ústředí EU se žádostí o odvetu, protože členské země unie vízovou politiku slaďují. EU už pohrozila Kanadě zavedením víz pro diplomaty, neusnadní-li vydávání víz pro ČR a pokud jasně nestanoví opatření k obnovení bezvízového styku. Brusel uvedl, že Kanadě dává čas do konce roku. Kanada v současnosti neplánuje zrušení víz pro české turisty.

Olympijské hry ve Vancouveru se konají od 12. do 28. února. Klaus se nezúčastnil ani letní olympiády v Číně. Tehdy ale uvedl, že to nebylo z politických důvodů. Podstoupil totiž operaci kyčelního kloubu kvůli níž se do Asie nevypravil.

 

oldedek ( 2. prosince 2009 11:42 )

Já jsem se z hořkosti nad Vencovým počínáním, pos...,no vlastně jsem si umazal trenerky. Svět to prožije podobně jako já. To je neštěstí, to je neštěstí....

lynx ( 2. prosince 2009 00:38 )

Bez VK je EU jen bezpáteřní hmotou, což dokazuje právě její postoj k naší vízové povinnosti. Kanada si s námi vytírá anál a parchanti, jako je Sarky se potutelně hihňají. Dají nám pěkně sežrat to, že jsme ten slavný pamflet podepsali jako poslední. A o to tady jde. Jsme v rámci EU nuly a Havlové s Bursíky, Pablbky etc. si mohou kvákat, co chtějí. Kdo projeví charakter, pevný názor a vlastenectví je pro ty zmetky jen obtížným hmyzem. Vzpomeňme na sprostoty europoslanců z rudozelených frakcí vůči našemu prezidentovi, kterých se dopouštěli při oficiální návštěvě ČR.

bersimalinecka ( 1. prosince 2009 21:57 )

mu zatrhla doprovod letušky tak trucuje

siroky11 ( 1. prosince 2009 21:25 )

Jednání prezidenta Klause plně schvaluji

istyl ( 1. prosince 2009 21:09 )

tohle se tedy mezi přáteli nedělá...asi nejsme těmi pravými přáteli...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa