Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Virus H1N1 vyklidil školní třídy!

Toto je škola, která byl kvůli prasečí chřipce uzavřena.
Toto je škola, která byl kvůli prasečí chřipce uzavřena.  (Autor: ČTK)
Autor: sč, mor - 
12. listopadu 2009
05:00

Prasečí chřipka už dorazila i na Slovácko. Onemocněly dvě školačky (11) z pátých tříd sportovní školy v Uherském Hradišti. Zdravotní prázdniny má proto nyní 40 dětí. Dvě třídy zejí prázdnotou.

Žáci dvou pátých tříd vyjeli minulé pondělí na zájezd na Slovensko. Přestože se jim líbil, nedokončili ho. „Ve čtvrtek dostaly dvě dívky teploty a pokašlávaly. Necítily se dobře. Všichni se proto museli vrátit zpět o den dříve,“ řekl Blesku ředitel školy Milan Melichárek.

Podle jeho slov není průběh onemocnění nijak dramatický. Zdravotní stav děvčat je vcelku dobrý. Všichni ostatní, co byli na Slovensku, jsou od minulého týdne doma. „Před svátkem 17. listopadu jsem navíc rozhodl o dnu volna pro celou školu, aby se případnému šíření nemoci zamezilo. Přiznám se, že mě to překvapilo. Mluví se o tom v rádiu, televizi a najednou je to kolem nás,“ dodal Melichárek.

Podle epidemioložky Jany Hoškové z Krajské hygienické stanice Zlín bylo v kraji dosud potvrzeno 22 případů této chřipky. Nejvíce 11 na Zlínsku, 6 na Uherskohradišťsku, 2 na Kroměřížsku a 3 na Vsetínsku.

Virem H1N1 se nově nakazila i studentka sokolovského gymnázia. Její zdravotní stav ale není vážný. Léčí se proto doma. U žádného z dalších studentů gymnázia nemoc zatím nepropukla. Kde se ale dívka nakazila, není jasné. Na infekčním oddělení karlovarské nemocnice navíc leží od úterý další pacientka s touto chorobou. „Stav ženy ale není tak vážný jako u jejích předchůdců. Ani tato pacientka však nebyla zcela zdráva. Objevily se u ní i jiné zdravotní potíže,“ řekla mluvčí nemocnice Zdeňka Marková.

brebera ( 12. listopadu 2009 15:34 )

Hm, asi toho nechápeš víc.

kattynka ( 12. listopadu 2009 10:30 )

co už tak stěží pokryjí prázdniny svých děti a do toho ještě chřipková epidemie a když nemají babičky tak se můžou jít klouzat. Sama sice pracuji pro manžela, práci si musím udělat, ale jsem v tomto hodně flexibilní, ale ty maminky a tatínci, co mají práci,kde musí být (zdravotní sestry, recpeční) a babičky třeba pracují, tak to mají blbý, už teď je o dost víc prázdnin než bylo za nás a rodiče se hodně střídají a dovolenou společně ani nemají. Měli by buď ubrat prázdniny nebo spíš přidat dovolených

587587 ( 12. listopadu 2009 07:27 )

proč musí furt ty školy trajdat někde za hranice? Jedni to dotáhnou z Německa, druzí z Belgie, třetí ze Slovenska ...Seďte doma na ***i a netahejte čerta za ocas!

Zobrazit celou diskusi