Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Tříměsíční lvíček: I on se dokáže pořádně rozčílit!

Autor: luc, jch - 
1. listopadu 2009
05:00

Že může být halloweenská dýně pořádný důvod ke vzteku, se přesvědčilo tříměsíční lvíče v londýnské zoologické zahradě. Chtělo ji ochutnat a když se do ní zakouslo, dýně se vysmýkla a začala se kutálet směrem k vodě.

Neohrabaný lvíček se na ni rozčílil a pronásledoval ji až k rybníku. Tam mu ale neposedná dýně definitivně utekla na vodní hladinu a bylo po svačině.


Lev pustinný

Lev je po tygrovi druhou největší kočkovitou šelmou. Samec od samice se pozná velmi snadno – zdobí ho ohromná hříva. Samci váží 150 až 250 kg a samice 120 až 150 kg. V divočině se lvi dožívají deseti až čtrnácti let, zajetí i dvaceti. Dříve lvi žili v celé Africe, části Asie a dokonce i v Evropě, dnes je jejich populace rozšířena jen na střední a jižní Afriku, kromě Jihoafrické republiky. Lvi žijí ve smečkách, najít lze ale i lvy samotáře nebo samostatně žijící pár. Ve smečkách i loví, nejčastěji antilopy, buvoly nebo pakoně, nepohrdnou ani zajícem a ptáky. Lvi se páří v kteroukoliv roční dobu, námluvy a současně probíhající souboje trvají i několik dní a kopulují 20krát až 40krát denně. Mláďata jsou odstavována na sedmi měsících, většina se jich nedožije dvou let. Lvi jsou kříženi i s jinými kočkami, časté je spojení s tygrem, samci z těchto spojení ale bývají neplodní.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi