Pokud všechno dobře dopadne, mohl by z rukou prezidenta republiky Václava Klause Gott převzít 28. října medaili Za zásluhy. Hrad ale tajemně mlčí. „Seznamy vyznamenaných k 28. říjnu nikdy dopředu nezveřejňujeme,“ řekl Blesku hradní mluvčí Radim Ochvat.

Na udělení státního vyznamenání byl Gott v minulosti navržen už několikrát. Podle informací Blesku ale nebyl k jeho udělení nikdy tak blízko jako letos. „Kdy jindy než nyní, v roce, kdy oslavil 70. narozeniny, by měl Gott vyznamenání dostat,“ myslí si lidé, kteří jsou seznámeni s procedurou navrhování a schvalování kandidátů na vyznamenání. Tomu, že Gott se konečně dočká státního vyznamenání, napovídá i skutečnost, že 28. října byl pozván do Vladislavského sálu na slavnostní večer.

„Karel Gott je samozřejmě jako jedna z nejvýznamnějších osobností naší kultury také pozván,“ řekl včera Blesku poněkud nekonkrétně mluvčí Ochvat. To už samo o sobě mluví za vše. V minulosti totiž nebylo pravidlem, že Gott byl pokaždé mezi zvanými. Zejména ze éry Václava Havla byl z Hradu vůči Gottovi cítit lehký odstup a všechny jeho kandidatury na státní vyznamenání končily tehdy v koši. Dokonce v roce, kdy slavil 60. narozeniny, byl Gott přesvědčen, že vyznamenání dostane. Tehdy byl velmi zklamán. Možná i proto se letos vyjadřoval k možnosti, že by mohl být mezi vyznamenanými, skepticky.

„V žádné vyznamenání už nedoufám a ani ho neočekávám,“ řekl Blesku v den svých sedmdesátin. Když jsme se včera snažili získat jeho aktuální reakci, měl vypnutý telefon.

Co je medaile Za zásluhy

Medaili Za zásluhy uděluje prezident republiky osobám, které se zasloužily o stát nebo územní samosprávný celek v oblasti hospodářské, vědy, techniky, kultury, umění, sportu, výchovy a školství, obrany, bezpečnosti státu a občanů.