Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Dželada Heiko opět utekla z brněnské zoo!

Autor: Ondřej Požár - 
9. října 2009
13:10

AKTUALIZOVÁNO: Ve čtvrtek odpoledne při veterinárním zákroku na paovcích unikl ze společného výběhu v brněnské zoo samec dželady Heiko! Přitom překonal i nové elektrické ohradníky, kterými byl výběh vybaven po jeho prvním útěku v roce 2007. Samec Heiko je jedním ze tří samců dželad, které Zoo Brno chová.

Opičího uprchlíka, kterého nezastavil ani důmyslný zabezpečovací systém, nyní hledají chovatelé v bezprostředním okolí zoologické zahrady. „Pokusíme se ho najít a chytit,“ sdělil blesk.cz provozní zoolog Jiří Vítek.

Dnes sedmiletý Heiko utekl poprvé předloni v září. Chovatelé a strážníci vypátrali paviána po dvou dnech. Skolila ho uspávací střela z narkotizační pušky. Uprchlík pak byl za trest zavřený sedm měsíců v opičinci! Do volného výběhu se Heiko a jeho o rok mladší brácha Helge vrátili až loni koncem dubna.

Na snímku z loňského dubna jsou Heiko (vlevo) a Helge už ve výběhu. Dopřávali si zeleninu. Ve čtvrtek odtud ale Heiko znovu uprchl! Na snímku z loňského dubna jsou Heiko (vlevo) a Helge už ve výběhu. Dopřávali si zeleninu. Ve čtvrtek odtud ale Heiko znovu uprchl! | Foto Blesk - Ondřej Požár

Dželada je podle mluvčího zoo Pavla Hrazdíry velká opice, příbuzná paviánům. Mnohými svými anatomickými znaky se však podobá makakům. Žije v horských oblastech Etiopie, u jezera Tana. Jeho domovem je alpinské pásmo s vysokými skalními stěnami a římsami ve výškách 2500 až 3500 metrů nad mořem. Samci jsou větší než samice, dosahují váhy 20 až 30 kg. Živí se výhonky rostlin, kořínky a semeny.

Heiko (vlevo) a Helge ve výběhu. Heiko (vlevo) a Helge ve výběhu. | Foto Blesk - Ondřej Požár

„Svojí povahou to rozhodně nejsou útočná zvířata. Za normálních okolností mají z člověka strach a před lidmi prchají. Pokud někdo uprchlou dželadu spatří, je v této chvíli nejdůležitější, nechat ji v klidu, nedělat hluk a podat co nejrychleji zprávu provoznímu zoologovi Zoo Brno Jiřímu Vítkovi na telefon 724 963 674,“ žádá veřejnost o pomoc mluvčí zahrady.

Dželady sdílejí v brněnské zoo výběh s paovcemi hřivnatými. Dželady sdílejí v brněnské zoo výběh s paovcemi hřivnatými. | Foto Blesk - Ondřej Požár

Zoo na opičku nastražila past - klec se zaklapovacími dvířky. Doufají, že Heiko dostane chuť na ovoce, které pro ni do klece připravili.

siroky11 ( 9. října 2009 14:21 )

SOUHLAS - chtělo by to!!!

siroky11 ( 9. října 2009 14:20 )

Opravdu zajímavé!!! Samec - utekla!!!

Zobrazit celou diskusi