Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Modelka Váchová: Studuji na skandální škole

Autor: pes - 
8. října 2009
11:23

Na právnické fakultě v Plzni, na které propukl největší skandál v českém školství, studuje i modelka Lucie Váchová. I ona přiznává, že na školu přestoupila za podivných okolností.

Na Západočeské univerzitě v Plzni zuří skandál. Hledají se dizertační práce studentů, někteří prominenti získali titul jen za několik měsíců a nové vedení musí řešit také nestandardní přestupy studentů z jiných škol.

Lucie Váchová přestoupila na právnickou fakultu v Plzni z vysoké školy v Karlových Varech po složení bakalářské zkoušky. Je ve čtvrtém ročníku. Na skandální praktiky na univerzitě jsme se jí zeptali.

Proč jste na práva v Plzni přestupovala?
Když jsem vyhrála Miss, byla jsem ve třeťáku na střední. Měla jsem jiné starosti než školu. Říkala jsem si, že si dodělám vzdělání, až trochu poleví práce. Proto jsem šla nejdřív do Karlových Varů s tím, že později přestoupím do Plzně.

Výzva čtenářům
Studovali jste nebo studujete na právech v Plzni? Znáte někoho, kdo vystudoval 'nestandardní cestou'? Víte o podobných praktikách na dalších školách? Napište nám o tom na email online@blesk.cz!

Byl váš přestup podle pravidel?
Ve škole jsme o tom měli seminář. Říkali nám, co vše musíme splnit, abychom mohli přestoupit. V mém ročníku nás přestupovalo z Varů asi 40. I vedení školy nám radilo, co máme udělat.

Jak přestup probíhal?
Museli jsme mít průměr všech známek do 1,5. Když jsem dostala ze zkoušky dvojku, šla jsem na ni třeba znovu, abych si zlepšila průměr a mohla přestoupit. Pak jsme museli skládat přestupové zkoušky. V Plzni jsem nastoupila znovu do druhého ročníku. Můžu klidně doložit index, jsou tam všechny výsledky.

Máte teď kvůli přestupu problémy?
Jsem mezi těmi studenty, které teď kvůli přestupu kritizují. Cítím se tím být poškozená, protože jsem nic neudělala špatně. Dělalo to tak hodně lidí a normálně se o tom mluvilo. Nikdo nám rozhodně u zkoušek nic neulehčoval.

Jsou takové přestupy běžné?

Normálně se to tak nedělá, ale když to tak dělají všichni a škola vám radí, jak na to, nepřijde vám na tom nic divného. Mysleli jsme, že je to standardní postup. Nevěděli jsme, že to není v pořádku.

Bojíte se, že školu kvůli skandálu nedoděláte?
Přijde mi logická námitka od těch, kteří zde studují celých 5 let, že to tak není správně. Byla bych ráda, kdyby se ta pravidla změnila, ale nás by určitě měli nechat dostudovat.

Věděla jste, co všechno se na škole děje?
O nějakých praktikách se mluvilo, ale myslím, že o tom opravdu vědělo jen vedení. Dozvíte se různé věci, ale nic není potvrzené, tak s tím nemůžete nic dělat.

gogo ( 8. října 2009 21:28 )

opravuji : ... již jen prodejnou d.ě.v.k.o.u......

gogo ( 8. října 2009 21:27 )

již jen prodejnou ***. A dnes již i právnická fakulta v Plzni. Kolik je u nás takových vysokých škol a kolik je mezi námi falešných "vysokoškoláků" ? Tituly tak musejí v Česku zcela devalvovat na úkor těch, kteří poctivě a pracovitě vystudovali. A co se vyšetří ? Nic. Jako u Čunka a mnoha dalších.Po českými koberci jsou již hory špíny. Která je tam neustále zametána ...

mouse ( 8. října 2009 21:04 )

že šla do Varů proto, že do Plzně by ji nevzali a ve Varech to bylo lehčí?

wyatt ( 8. října 2009 17:30 )

Zobrazit celou diskusi