Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Práva v Plzni: Magistrem za 2 měsíce!

Rektor Západočeské univerzity v Plzni Josef Průša
Rektor Západočeské univerzity v Plzni Josef Průša  (Autor: Zbyněk Schnapka)
Autor: ČTK, tbc - 
7. října 2009
10:58

Vystudovat práva za letní prázdniny? V Plzni žádný problém! Po aféře s opsanými dizertačními pracemi propukl na Západočeské univerzitě další skandál.

Ministerská komise odhalila, že stovky lidí získaly titul dříve než za předepsaných pět let. Někdo to stihl za dva měsíce! Byli to géniové, nebo podvodníci?!

Podle šéfky komise Vladimíry Dvořákové se objevily i případy studentů, kteří vystudovali přes prázdniny – oficiálně na školu nastoupili během června a v srpnu už měli po státnicích i po obhajobě diplomky. „Je to vážně hodně podezřelé,“ řekla serveru ihned.cz Dvořáková.

Jména studentů, kteří podivně rychle přišli k magisterským titulům, nechce prozradit. Jsou mezi nimi ale i jména známá z politiky, justice nebo byznysu.

Ministerstvo školství zkoumá, zda by bylo možné v těch nejkřiklavějších případech – jako je třeba absolvování školy za tři měsíce – titul sebrat.

Nový děkan Jiří Pospíšil, bývalý ministr spravedlnosti, zatím nechce ke zjištěním komise říkat nic bližšího. „Budu čekat na celkové výsledky,“ prohlásil Pospíšil. Už dříve slíbil, že systém studia změní. „A co policie? Neměla by konečně fakultu provětrat i ona ?“ ptají se poctiví studenti.

studentka28 ( 8. října 2009 00:00 )

Nejsem stroj! Jsem studentkou právnické fakutlty Západočeské univerzity v Plzni. Chci abyste se zamysleli nad tím, jestli se v médiích dozvídáme pravdu. Zvažte prosím i variantu, že by dostupné informace byli vykunstrovány na objednávku z důvodu převzetí kontroly nad fakultou. Pokud lze uvěřit tomu co se píše, pak byste mohli uvěřit i mně. Samozřejmě i obráceně. Chci jen, abyste se nad oběma variantama zamysleli. Ovšem chybějících dizertačních prací není více než 30, nýbrž jen 2 respektive 1. Také žádám studenty, kterým se ztratila jejich diplomová práce, aby zvážili její následné doložení na fakultu. Uvědomte si, že jsou-li mé domněnky pravdivé, pak Vaše práce bude detailně prozkoumávána a v případě nalezení jakéhokoliv nedostatku, může sloužit jako důkazný materiál k odebrání Vašeho titulu, tak i akreditace naší školy. Upřímně, chyby dělá a kdo je hledá, najde. Není zákonnou povinností práci předložit. Jednou byla odevzdána a "zašantročení" na fakultě je výhradně problémem fakulty.Proslýchá se, nejen mezi námi studenty, že právě náš nově "nasazený" děkan, pan Pospíšil, zamýšlel v jeho rodné Plzni, shodou okolností přímo po nechtěném skončení jeho ministrování, založit soukromou vysokou školu, která mu ale nebyla schválena. Ztratí-li tedy plzeňská právnická fakulta svoji akreditaci, pak by se mu vlastně tento záměr podařil a ze školy by se mohla stát žádané soukromé impérium. Toto by ovšem potvrdila budoucnost, já doufám v opak... Hodně se obávám zde někoho křivě obviňovat, ale chci ve Vás ppouze vyvolat domněnky a zamyšlení. Je-li pak ona údajná korupce až tak rozsáhlá, jak tvrdí v média, pak beztak nemůžeme věřit, že se zde něco změní. Náš děkan, bývalý ministr spravedlnosti, který sám dokončil studia na právech v Plzni, ovládl ministerstvo pouhé 3 roky po úspěném skončení studia! A navíc je blízkým přítelem pana Václava Moravce, který v médiích působí a má neoddiskutovatelný přehled o dění v naší zemi... Zamyslete se nad tím, prosím. Děkuji Vám, Stud

valdis ( 7. října 2009 20:05 )

Myslím, že nekreři zvolili blbý systém učení. Vopiška misto ležení v knihách asi ležela pod někým . Ležení jak ležení - ale efekt maximálne rozdilný !!!

5mira7 ( 7. října 2009 17:54 )

za něco stálo, tak jim seberou akreditaci a bude po ptákách, hotovo, vyřešeno a celé vedení odvolají z funkcí...

5mira7 ( 7. října 2009 17:50 )

Pro mrum. Pane, je vidět, že jste ještě mladík, a nedomyslel jste, co píšete. Za komančů "práva" nebylo nic moc lukrativního, tam mohl skoro každý, na rozdíl od dnešní doby( uplatnění a výdělky astronomické), proto ten zájem. Ale proč to musí provázet taková špína, která nebyla ani za totáče- přemýšlejte, prosím...

zoombie ( 7. října 2009 16:26 )

No verešová "studovala" (závorky používám záměrně) s miojí kamarádkou v ročníku na karlovce, na přednáškách se ukazovala jen zřídka a udajne mela individual, copak to jde na pravech, medine mit v podstate dalkove studium??? Na zkousky chodila udajne v satickach posledni mody, navonena a vzdycky to pak nejak slo, s limi se bavila jen obca. Tot jen zkusenost s ni, jinak pry pusobila obcas sympaticky, je moc hezka, ale mela proste kliku, ze to zmakla. Kdyz vsichni pred zkouskou lezi v knizkach a ona a ji podobni pracuji do noci a pak to maji za 1, no neni to genialita? Jen jim tise zavidim, ja jsem stravila 5 let poctivým studiem a taky by se mi tato protekce obcas hodila, ale bohuzel jsem jen obycejny clovek.

Zobrazit celou diskusi