Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Poprask v ČSA: Pilotům poloviční platy!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: map, ČTK - 
6. října 2009
05:00

Zlý muž začíná úřadovat v ČSA. A piloti asi už litují, že souhlasili s nástupem krizového manažera Václava Nováka do čela dozorčí rady. Chce jim totiž snížit platy o 45 % a vzít všechny výhody. Stejně tak razantně s platy dolů budou muset jít letušky a ostatní personál. ČSA je totiž podle Nováka blízko krachu.

Novák navrhuje snížení platů všem. Pilotům o 45 %, stevardům a letuškám o 25 % a ostatním zaměstnancům o 15 %. Piloti a letušky mají navíc přijít o všechny výhody, například o 40 % diet, kterými si vylepšují platy. „V průměru mi diety dělají tak 300 eur, tedy asi 8 tisíc korun. V cizině je moc neutrácím, je to přilepšení k platu,“ řekla Blesku letuška, která ale nechtěla zveřejnit své jméno. Všichni se tu teď bojí, že dostanou výpověď. To už postihlo 400 zaměstnanců ČSA. Celkem má práci ztratit skoro 900 lidí. Odešlo už i 30 pilotů z celkem 530. Vzali zavděk tučným odstupným 12 platů, protože po novém roce to bude už jen 8 platů.

Šéf dozorčí rady Novák už s odboráři jedná týden a drastické škrty platů chce prosadit jako dodatek ke kolektivní smlouvě už příští úterý. 407823:gallery:true:trueJednání jsou prý bouřlivá, odboráři žádají, aby krizi pocítil na platu i management. Ten si ale prosadil takový systém bonusů, který jim i letos s hrozící dvoumiliardovou ztrátou zaručuje 70 % k platu. Měsíční plat šéfa ČSA Radomíra Lašáka se tak blíží k půl milionu kourun.

„Už na jaře jsme si snižovali platy a věřili jsme, že to pomůže. A teď co? Já si plat o čtvrtinu klidně snížím, ale kde mám jistotu, že to zas nepůjde do černé díry. Management ČSA vytuneloval a místo, aby Lašáka vymetli, tak to máme odnést zase my,“ řekl včera Blesku jeden ze stevardů. Také šéf odborů pilotů váhá oznámit, jak piloti zareagují. „Jednání ještě pokračují,“ řekl jen Filip Gaspar za piloty, kteří před časem vstoupili do stávkové pohotovosti.

Kolik berou:
Průměrný plat v ČSA    62 tisíc Kč
Průměrný plat pilotů     212 tisíc Kč
Špičkový plat pilotů    500 tisíc Kč
Plat šéfa ČSA Lašáka s bonusy    téměř 500 tisíc

O kolik mají přijít:
Piloti    o 45 % platu a všechny benefity
Letušky a stevardi    o 25 % platu a 40 % diet
Ostatní personál    o 15 % platu

tojesila02 ( 6. října 2009 15:52 )

Mrkněte i na http://www.tojesila.cz/

Zobrazit celou diskusi