Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Kutil vyrobil ze šrotu bagr!

Autor: Jitka Žigová - 
6. října 2009
05:00

Pavel Hošek (35) ze Starých Buků na Trutnovsku je příkladem tvrzení o zlatých českých ručičkách. Vyučený zámečník zaměstnaný v elektrárně dokázal ze šrotu, železných desek, již nepotřebných dílů z  aut a součástek zemědělských strojů postavit plně funkční bagr. Z toho opravdického přitom nepoužil ani šroubek.

Nápad vyrobit si vlastní bagr se zrodil v hlavě kutila v době, kdy plánoval postavit dům. Chtěl mít svůj vlastní stroj, se kterým zvládne bez cizí pomoci a najímání stavebních strojů vyhloubit základy, ale i jiné těžké práce.

Ojedinělý stroj začal muž budovat na podvozku vysloužilé ruské vojenské sanitky. „Rozhodl jsem se pro něj kvůli bytelnosti a pohonu všech kol,“ přiznává Hošek. „Motor jsem vzal z mercedesu, z trabantu se mi zase hodil volant a řízení k němu jsem pořídil z nabouraného passatu,“ popisuje řídící část bagru. I rameno se lžící a nakladač vyrobil zcela sám. „Nakreslil jsem díly na starou tapetu a ty jsem pak přenesl na železné pláty, autogenem vyřízl a svařil,“ líčí dál kutil.

Nejvíce mu dala zabrat výroba hydrauliky. I tu ale zvládl. „Chybí už jen nátěr, blatníky, prostě mu musím dát ještě nějaký kabát,“ plánuje Hošek.
S kuriózním bagrem už nejenže vybudoval základy pro dům, ale využil ho i při letošním sklízení švestek. „Taky jsem udělal vidle, které můžu dát místo lžíce, takže s ním můžu zvedat i palety,“ dodává Hošek. Dobrým pomocníkem mu bude bagr i v zimě, kdy využije jeho nakladač k odklízení sněhu.

marekmusil ( 6. října 2009 19:14 )

http://tojesila.cz/ na techlech strankach se pise, ze zpevacka Lucie Bila je tehotna s cernochem !! maj i foto !!

Zobrazit celou diskusi