Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Ústavní soud projedná stížnost na Lisabonskou smlouvu

Zasedání Ústavního soudu v Brně
Zasedání Ústavního soudu v Brně  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
29. září 2009
19:00

 

Senátoři, hlavně z ODS, v úterý předložili Ústavnímu soudu (ÚS) další návrh na přezkoumání lisabonské smlouvy reformující rozšířenou EU.

 

Ústavní soud návrh projedná přednostně, termín ale zatím není znám. Vláda doufá, že po rozhodnutí Ústavního soudu prezident Václav Klaus smlouvu podepíše, a její ratifikace v Česku tak bude ukončena.

Předseda ODS a expremiér Mirek Topolánek v Bruselu oznámil, že s osudem smlouvy spojí svou politickou kariéru. Jakým způsobem tak učiní, ale neupřesnil.

Senátorům se na smlouvě nelíbí přenos dalších pravomocí státu na EU. Žádost o přezkoumání se vztahuje k celé smlouvě, protože už loni Ústavní soud prověřoval na popud Senátu její nejkontroverznější pasáže. Rozpor s českým ústavním pořádkem neshledal.

Soud by měl nyní podle jednoho z předkladatelů nového návrhu Jiřího Oberfalzra jasně říct, zda by EU byla po přijetí smlouvy stále ještě mezinárodní organizací, nebo jakýmsi superstátem.

Klaus tvrdí, že nechce o osudu smlouvy rozhodovat dříve, než Ústavní soud posoudí návrhy snátorů. Média ale spekulují, že ve skutečnosti čeká na výsledek pátečního irského a možného budoucího britského referenda o dokumentu.

Šéf britských konzervativců David Cameron nedávno poslal Klausovi dopis s ujištěním, že pozdrží-li podpis smlouvy, konzervativci po očekávaném vítězství ve volbách vypíšou o smlouvě referendum a budou usilovat o její odmítnutí. Odhaduje se, že Britové by smlouvu neschválili.

afedi ( 30. září 2009 13:40 )

http://www.tojesila.cz/cz/s16/c1633-ZHAVE-AKTUALITY/n2211-Jiri-Paroubek-Usporny-balicek

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa