Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Derren Brown: Dokáže předpovídat loterii!

Je to trik, nebo to opravdu dokáže?
Je to trik, nebo to opravdu dokáže?  (Autor: YouTube.com)
Autor: INT, oj - 
12. září 2009
09:04

Kouzelník Derren Brown (38) v pátek šokoval televizní diváky vysvětlením, jak předpověděl středeční tah Lotta.

Ilusionista, který slíbil, že odhalí tajemství tohoto zázraku tvrdí, že používá techniku zvanou „moudrost davu“. Uvede skupinu 24 lidí do stavu podobnému transu, v kterém napíšou svoje tipy. Ty se pak sečtou a udělá se z nich průměr.

„Všichni z 24 lidí, kteří tam byli vědí, co se stalo a jaký to mělo úspěch, ale je docela možné, že mnozí z vás prostě nebudou věřit tomu, co jsme řekl. Možná si budete myslet, ze to byla nějaká super technologie. Čemu budete věřit je na vás,“ říká Derren.

Čtěte také:

V italské loterii padl rekordní jackpot 147 milionů euro!
Zatajili nález výherního tiketu

Oxfordský profesor matematiky Roger Heath-Brown, stejně jako jeho kolega z University Cambridge David Spiegelhalter, označil vysvětlení jako úplný nesmysl. Čísla podle nich předpovědět nelze.

Jak to bylo v živém vysílaní Chanel 4

Kouzelníkův mluvčí potvrdil, že si Derren koupil tiket na sobotní slosovaní, v kterém se bude hrát o 7 milionů liber (přes 200 milionů korun) a tvrdí, že to není jen náhodný tip.

Kouzelníkův údajný způsob, jak čísla předpověděl

richsoon ( 12. září 2009 12:52 )

Pokud myslíte metodu Derrena Browna, tak souhlasím. Pokud jde o moji, ať si to vyzkouší každý sám...

patslad ( 12. září 2009 12:27 )

Moudrost davu je pojem, který není v sociologii zcela neznámý - úspěšně na toto téma proběhla řada experimentů s pozoruhodnými výsledky. Přesto mi ale použití této metody zrovna v tomto případě, kdy se jedná o tipování náhodných čísel, moc nesedí... Organizuji proto na Facebooku podobný experiment - netýká se tipování Sportky, ale sportovních utkání. Pokud by někoho zajímaly podrobnosti, případně se chtěl přidat, najde bližší info na těchto stránkách: http://jdem.cz/b4vd2

richsoon ( 12. září 2009 11:43 )

Tak jste asi špatný matematik, který navíc nemá představivost. Určete si doma na papír šest čísel ze čtyřicetidevíti čísel. Jakékoliv. Seřaďte je od nejnižší cifry postupně po nejvyšší. Pak mi u Vámi zvolených řekněte jejich ciferný součet, a u zbylých jejich koncovku. Př. pokud to bude č. 49 řeknete mi 9. Já Vám přesně řeknu, která čísla jste si zapsal. Bude mi to trvat minutu. V případě číselných her existují pak předpoklady a metody na určení těchto předpokladů. Když je zvolíte správně pro určitý den losování (povedlo se mi to již dvanáctkrát), tak Vám stačí jeden až 50 tipů, abyste se nikdy namýlil. V průměru, když se s touto metodou seznámíte a nebude vůbec žádným matematikem, Vám bude stačit 28 tipů na každý vzorec z jedenácti obecných kódů, které dohromady dají něco přes 400 tis. číselných kódů. Pomocí správného předpokladu pak múžete na jeden až tři tipy v určitém čase uhádnout všech šest čísel. Metodu Derrena Browna neznám, ale viděl jsem ho v přímém přenosu televizním přenosu v kasinu, kde se ani jednou nemýlil, a crupieři jen vrtěli hlavami. Ačkoliv nehraje šachy , v zásadě umí jen taht figurami (řečeno přehnaně) jsem ho viděl v přímém přenosu hrát se šesti šachovými velmistry hrát simultánku. Ani jednu neprohrál dvě, nebo tři vyhrál, ostatní brali remízy. O loteriích jsem napsal knihu, která je v prodeji na www.librix.eu, nebo www.knihovnicka.cz, současná literatura. Je těžké spočítat předpoklad , ale ten existuje vždy. Když je správný, nemílíte se nikdy.

gevi ( 12. září 2009 11:19 )

matematik jsem přesvědčený, že čísla náhodného výběru předpovědět nejde vůbec, bez ohledu na to, jakým způsobem se k nim dojde.

Zobrazit celou diskusi