Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Dalajlama je v Praze

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: jos, ČTK - 
10. září 2009
14:00

Tibetský duchovní vůdce dalajlama ve středu převzal na Slovensku Mezinárodní cenu Jána Langoše za boj za lidská práva. Ve čtvrtek dorazil do Prahy.

"Dostat takovou cenu pro mě znamená velmi mnoho," uvedl dalajlama.

Buddhistického myslitele během jeho třídenní návštěvy Slovenska nepřijal žádný vládní politik. I když o setkání s ním vládní představitelé neprojevili zájem, stát mu poskytl ochranku.

Ve čtvrtek 10. 9. se dalajlama objevil v Česku. Přijel na pražskou Konferenci o míru, demokracii a lidských právech v Asii, a to dva týdny předtím, než do Prahy dorazí papež Benedikt XVI. Během návštěvy se tibetský duchovní vůdce setká také s Václavem Havlem.

Tibetský duchovní a politický vůdce dalajlama v Praze vyzval k aktivnější roli Západu při rozvoji demokracie v Číně i jinde v Asii a podpoře čínských aktivistů. "Měli bychom je povzbudit," řekl novinářům dalajlama.

Exilový tibetský vůdce dlouhodobě bojuje za širokou autonomii Tibetu a za dodržování lidských práv v Tibetu. Během svého exilu v Indii navštívil desítky krajin po celém světě a setkal se s mnoha významnými světovými politiky. Čína, která Tibet považuje za své svrchované území, však jeho mezinárodní návštěvy kritizuje.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa