Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Superpočítač ovládne celé Česko

Archív
Archív  (Autor: Archív)
Autor: Ivana Žáková - 
4. září 2009
17:35

Česko bude jako jedna z mála zemí na světě mít superpočítač. Centrální mozek lidstva bude sídlit v Ostravě a přijde na nejméně dvě miliardy korun.

 

Během jeho instalace dorazí do Česka špičkoví odborníci z celého světa.

Jeden z nejvýkonnějších počítačů bude mít i česká země. O naprosto ojedinělý projekt IT4Inovations mají zájem nejen naše největší univerzity, ale také obří fabriky, hasiči aj. Žádost o dvoumilionovou dotaci z programu s názvem Výzkum a vývoj pro inovace se už projednává v Evropské unii. Superpočítač a centrum excelentního výzkumu si vyžádá celý nový dům u VŠB v Porubě a předčí naprosto schopnosti běžných PC.

„Umožní výpočty, které by na klasickém počítači trvaly i roky. Stane se hlavně vědeckou a výzkumnou základnou pro řešení nejnáročnějších problémů ovlivňujících život lidí,“ vysvětlil vedoucí projektu a děkan Fakulty elektrotechniky a informatiky VŠB-TUO Ivo Vondrák. Superpočítač pomůže mimo jiné zvládat krizové situace jako požáry, povodně či znečištění ovzduší.

Projekt IT4Innovations už získal přes dvacet milionů korun. Podporuje jej samotná Ostrava i kraj, který se podílí na systému zvanému Floreon. „Jde o simulaci přírodních katastrof a krizových situací, která se stane jednou z klíčových úloh pro budoucí superpočítač,“ vysvětlil Vondrák. Průmyslovým podnikům bude sloužit například pro konstrukci nebo vývoj nových materiálů.

„Počítá se i s rozvojem nanotechnologií, založených na vlastnostech lidským okem neviditelných nanočástic,“ dodal šéf celého projektu. Zkušební provoz superpočítače se rozjede v roce 2012. Ostravsku projekt přinese okolo 200 pracovních míst pro špičkové odborníky.


 

Co je to superpočítač?

Superpočítač je obecné označení pro velmi výkonný počítač, který má řádově vyšší výpočetní výkon než běžný počítač. Superpočítače se v současné době používají pro řešení nejnáročnějších výzkumných a technologických problémů prostřednictvím simulací. Superpočítačovou velmocí jsou Spojené státy, kde superpočítání využívá například NASA pro plánování letů do vesmíru.

starfighter ( 5. září 2009 14:58 )

Možná pomůže - jistě totiž bude MNOHEM inteligentnější než naši "politici" a navíc se počítače nedají podplatit!!!

sakra ( 5. září 2009 13:59 )

Díky našim "politikům".

Zobrazit celou diskusi