Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Při požárech v Kalifornii už přišli o život dva lidé

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, rvs - 
31. srpna 2009
20:01

V Kalifornii přišli o život dva hasiči, kteří tam bojovali s požáry. Jejich auto se severně od Los Angeles zřítilo ze srázu. Informovala o tom dnes agentura AP s odvoláním na velitele hasičů.

Požár, který tu zuří od středy, se hasičům stále nedaří dostat pod kontrolu. Naopak, za posledních 24 hodin se hořící plocha zdvojnásobila. V několika směrech hoří pás dlouhý přes 20 kilometrů o rozloze kolem 35.000 hektarů a rychle se šíří, přestože je od neděle bezvětří. Ohroženo je na 12.000 domů a 2500 dalších staveb. Tisíce lidí opouštějí své domovy, evakuováno bylo asi 10.000 osob.

V oblasti zasahuje 2800 požárníků. Postiženou oblast v neděli navštívil kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger a vyzval místní obyvatele, aby uposlechli výzev k evakuaci.

Úřady už oba zemřelé hasiče identifikovaly, šlo o sedmačtyřicetiletého Tedmunda Halla a pětatřicetiletého Arnalda Quinonese. Jejich auto se zřítilo ze srázu u Mount Gleason nedaleko obce Acton asi 80 kilometrů severně od Los Angeles. Příčinu nehody zatím úřady neznají.

V neděli večer místního času se plameny přiblížily k asi 1700 metrů vysoké hoře Mount Wilson, kde stojí známá observatoř a komplex vysílačů, které zajišťují vysílání desítek televizních a rozhlasových stanic pro rozsáhlou oblast Los Angeles. Oheň je podle dnešní zprávy agentury AP už jen stovky metrů od observatoře a vysílačů.

Úřady uzavřely některé místní silnice, zavřeny jsou i některé školy.

Střechu nad hlavou plameny vzaly i Robu Driscollovi a jeho manželce Beth. "Sousedi nám poslali fotku všech domů, které u nás lehly popelem," uvedl pár, který čeká na další informace od úřadů.

Šíření ohně pomáhá sucho a horko - teplota dosahuje 35 stupňů. Proč požár vypukl, se vyšetřuje.

Kalifornii trápí požáry poměrně často. Nejhorší situace v tomto státu byla v roce 2007, kdy muselo být evakuováno 640.000 obyvatel a 2000 domů oheň zničil.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi