Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Kocáb: Prosadí novelu ´náhubkového zákona´?

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, pal - 
24. srpna 2009
15:34

Novela "náhubkového zákona" ministra pro lidská práva Michaela Kocába má šanci, že ji sněmovna projedná ještě do voleb. Pro projednání na zářijové schůzi zvednou ruku zelení, komunisté a zřejmě i ČSSD.

Dohromady dají při plné účasti 101 hlasů. Není však jisté, zda všichni jejich poslanci budou hlasovat i pro schválení novely. Zákon zakazuje od 1. dubna zveřejnit identitu podezřelých a obětí některých trestných činů a citovat z policejních odposlechů.

"Nebudeme ti, kteří budou napomáhat omezení svobody slova a novinářů, z toho vyplývá i to, že podpoříme každou novelu náhubkového zákona, která přijde," řekl dnes ČTK předseda poslanců KSČM Pavel Kováčik. Pro novelu budou hlasovat i čtyři poslanci zelených. Přislíbil to šéf klubu Přemysl Rabas. Zařazení zákona na schůzi podpoří asi i sociální demokraté.

"Diskuzi o novele takzvaného náhubkového zákona se ČSSD nebrání, osobně zařazení na program podporuji," uvedl předseda poslanců ČSSD Bohuslav Sobotka s tím, že jde o jeho stanovisko, nikoliv názor celého klubu. Jistý zatím vůbec není postoj občanských demokratů. "Přijde mi to spíš jako předvolební a hodně hodně pozdní populismus. O konkrétním návrhu zákona (poslanecký) klub jedná ve chvíli, kdy existuje," řekl ČTK předseda poslanců ODS Petr Tluchoř. Lidovci se k projednání novely nevyjádřili.

Změkčením zákona by měla ve středu zabývat vláda. Pro zveřejňování informací o osobách účastných na trestním řízení má být zavedena nová výjimka v podobě veřejného zájmu a účinné ochrany společnosti, která by umožňovala jinak utajované informace zveřejnit. Kromě toho má snížit pokuty za zveřejnění informací u fyzických osob nejvýše na 200.000 korun, respektive milion korun, pokud je skutek spáchán tiskem, filmem, rozhlasem, televizí, veřejně přístupnou počítačovou sítí nebo jiným obdobně účinným způsobem.

Současné znění zákona počítá podle zástupců médií s příliš tvrdými sankcemi - pětiletým vězením či pětimilionovou pokutu. Zákon si vysloužil výtky i ze zahraničí. Bývá vnímán jako zásah do svobody projevu. Pokud novelu, která mimo jiné snižuje maximální výši pokut, zákonodárci přijmou, měla by začít platit od 1. ledna 2010.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa