Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vláda rozhodla: ČR nakoupí vakcínu proti prasečí chřipce pro půl milionu lidí

Archiv
Archiv  (Autor: Archiv)
Autor: ČTK - 
21. srpna 2009
10:22

Česko nakoupí milion dávek vakcíny proti prasečí chřipce, rozhodla o tom vláda. Toto množství vystačí pro půl milionu lidí. Podle odhadů odborníků by v pandemii mohly onemocnět tři miliony lidí, 40.000 by se léčilo v nemocnici s komplikacemi.

Dodá je firma GlaxoSmithKline (GSK), druhým zájemcem na dodání byla společnost Novartis. Po mimořádném jednání vlády to řekl premiér Jan Fischer. V ČR bylo zatím potvrzeno 217 nákaz, nikdo nezemřel.

Jednání s firmami se prodlužovalo, vláda se s nimi nemohla dohodnout na přijatelných podmínkách. Podle Fischera daly firmy vládě najevo, že pokud nepřijme jasné stanovisko do dnešního poledne, tak z jednání odstoupí, proto bylo svoláno mimořádné zasedání kabinetu. Pro volbu GSK nakonec rozhodlo to, že všechny vakcíny může dodávat na podzim, Novartis to prý zaručit nemohl.
Ministryně zdravotnictví Dana Jurásková uvedla, že firmy jsou si vědomy svého výhodného postavení v situaci narůstajících počtů nemocných prasečí chřipkou. Jednání tak nebylo zcela standardní. Podle náměstka Marka Šnajdra vakcíny nabízejí pouze čtyři firmy na světě.

Ministerstvo bude doporučovat lidem, aby se nechali naočkovat také proti běžné sezónní chřipce, která má stále závažnější charakter. Ročně jí v Česku podehne na 2500 lidí, zejména starších a oslabených.

redakcebleskcz ( 24. srpna 2009 08:53 )

Jestli to nebude tím, že veškeré zprávy z domova i ze světa dostávají prostřednictvým tiskových agentur VŠECHNA média a to ve stejném znění.

hvezdnenebe ( 21. srpna 2009 16:10 )

Sorry, měla jsem přepnutou klávesnici.... To jen, aby někdo nenapsal, že já už zřejmě následky mám

hvezdnenebe ( 21. srpna 2009 16:09 )

i p5es to riziko, o kterr0m se psalo?

bobina ( 21. srpna 2009 13:52 )

a určují si svojí cenu??? Nejlepší na tom všem je,že je to k ničemu,protože v Polsku zemřelo víc lidí po aplikaci vakcíny na vedlejší účinky,nežli na chřipku. Je to stále stejné,lidi se nechajíí zblbnout,nechají se naočkovat,chřipku stejně dostanou,protože se objeví zcela jiný druh chřipky nežli na jaký byli naočkováni.Prostě smůla že,hlavně že se farmac. firmy napakují a vybílí se sklady.

aktij ( 21. srpna 2009 11:55 )

takže vláda nakoupí vakcínu jen pro své rodiny, příbuzné, kamarády a známé.... Tohle je její recept na krizi!

Zobrazit celou diskusi