Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Teroristu z Lockerbie vítali v Libyi jako národního hrdinu!

Autor: ČTK, pes - 
21. srpna 2009
10:10

Bývalý agent libyjské tajné služby odsouzený ve Skotsku na doživotí kvůli leteckém atentátu u Lockerbie z roku 1988 se vrátil do Libye poté, co byl ze zdravotních důvodů propuštěn. V Tripolisu byl uvítán jako hrdina!

Jeho propuštění vyvolalo nesouhlas USA, odkud pocházela víc než polovina z 270 obětí atentátu.

Bývalý agent Abdal Basat Muhammad Midžrahí odletěl ze skotského Glasgow v odpoledních hodinách letadlem, které pro něho vyslala Libye. Doprovázel ho syn libyjského vůdce Muammara Kaddáfího Sajf Islám.

Do letadla nastoupil vlastními silami, i když se opíral o hůlku. Na letišti v Tripolisu, kde ho čekala rodina, vystoupil v tmavém obleku a kravatě a okamžitě odjel v doprovodu Sajfa Isláma Kaddáfího. Na letišti na něho čekaly tisíce mladých lidí. Někteří měli na sobě trička s jeho podobiznou, další mávali libyjskými vlajkami.

V centru Tripolisu se podle agentury AFP chystalo k uvítání Midžrahího velké shromáždění, jehož se měl vedle navrátilce zúčastnit i Sajf Islám Kaddáfí. Z tlampačů v metropoli zněly vlastenecké písně. Jak napsala agentura AP, mnozí v Libyi považují Midžrahího za nevinného obětního beránka a jeho návrat domů za morální vítězství své země a za konec jejího dlouhého ponižování Západem.

Skotský ministr spravedlnosti Kenny MacAskill, který o propuštění rozhodl, řekl, že Midžrahího zdraví se v poslední době výrazně zhoršilo. Midžrahí má rakovinu prostaty a údajně mu zbývají tři měsíce života.

Americký prezident Barack Obama krátce před Midžrahího přistáním Libyi vyzval, aby propuštěného nevítala jako hrdinu a posadila ho do domácího vězení. Skotské rozhodnutí označil za chybu.

Midžrahí byl v roce 2001 odsouzen na doživotí s možností propuštění nejdříve po 27 letech. Vinu vždy popíral.

Při atentátu na letadlo americké společnosti PanAm před Vánocemi roku 1988 zahynulo všech 259 lidí na jeho palubě a 11 obyvatel skotské obce Lockerbie, na kterou letadlo spadlo.

stolda ( 21. srpna 2009 11:45 )

Co to je za národ,kerý oslavuje teroristu a vraha.

Zobrazit celou diskusi